galéria megtekintése

Csak a Fidesznek jár ingyenkampány

6 komment

Kálmán T. Attila

Feljelentést tesz hűtlen kezelés ­miatt ismeretlen tettes ellen Juhász Péter Együtt-alelnök, mert próbálkozásai ellenére eddig nem kapta meg A Magyar Reformok Működnek jelmondatot és a kampányhoz kapcsolódó arculati elemeket.

Az ellenzéki politikus azóta igyekszik elkérni a szerzői jogokkal rendelkező Miniszterelnöki Kabinetirodától a mondatot és a grafikát, hogy Lázár János már­cius közepén azt mondta, a kormánypártokhoz hasonlóan más pártok is ingyen juthatnak a kampánymondathoz. Március elején ugyanis a Fidesz a kabinetirodával kötött szerződés alapján ingyen szerezte meg a jelmondat használati jogát, amit többen nehezményeztek, mivel a kormányzati kampány 600 millió forintba került korábban.

Nagy kormányzati segítségre egyelőre csak a Fidesz számíthat - az Együtt nem kapta meg a reformos szlogent

Tuzson Bence, a kabinetiroda kommunikációért felelős államtitkára egy múlt heti levélben azzal szerelte le Juhász kérését: „Az Együtt esetében egyértelmű, hogy a párt a jelmondatot nem a szerződés céljának megvalósítására alkalmas módon és rendeltetésszerűen kívánja használni.” A jóhiszeműséget egy másik mondatban ki is fejti bővebben az államtitkár: „A szerzői jogi védelem alatt álló jelmondat felhasználásának feltétele, hogy az ne ütközzön jó erkölcsbe, ne sértsen nemzeti érzést, illetve ne hordozzon magában pejoratív jelentéstartalmat.”

 
Juhász Péter
M. Schmidt János / Népszabadság/archív

Megkérdeztük a kabinetirodát. Azt válaszolta: a kormány lehetővé teszi, hogy más szereplők is használják a szlogent, ha a felhasználás jóhiszemű módon történik, de a kormánynak lehetősége van rá, hogy mérlegelje ezt. Az iroda szerint az Együtt esetében egyértelmű a helyzet, mert Juhász maga közölte sajtótájékoztatóján azt: „Annyit már most mondok, hogy akár megkapjuk, akár nem, ki fogjuk plakátozni az országot ezen arculati elemekkel, viszont a megfelelő tartalmú üzenetekkel. Mert hogy a magyar reformok nem működnek.” A kabinetiroda arra a kérdésünkre nem válaszolt, hogy mely törvény alapján és ki dönt a jelmondat „jóhiszemű felhasználásáról”.

Juhász kedden személyesen is próbálkozott a Rogán-miniszté­riumban, de nem jutott semmire, később azt javasolták neki, hogy e-mail­ben keresse Tuzson Bencét, ha problémája van. Az Együtt alelnöke kérdésünkre elmondta, azután döntöttek a feljelentés mellett, hogy többszöri próbálkozás után is elhajtották őket.

A DK egyébként korábban már tett feljelentést ugyanebben az ügyben, azonban Juhászék itt nem állnak meg: további akciókról is beszélt az alelnök, igaz, a részleteket egyelőre nem akarta nyilvánosságra hozni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.