galéria megtekintése

Csak 22 körzetben nem lett volna második forduló

2 komment


Cseri Péter
NOL

A Fidesz nagyágyúi, mint Lázár és Rogán, csak a pártlistás eredményt hozták, vagy azt sem érték el. Vidéken a Jobbik viszont sokfelé megverte a baloldalt, Budapesten viszont az ismert arcok még a tíz százalékot sem érték el.

Hiszékeny Dezső (Kormányváltók) és Gyopáros Alpár (Fidesz-KDNP) nyerték az április 6-ai választást. Mármint abban az értelemben, hogy az összes egyéni jelölt közül a legtöbb voksot (26 439-et) a XIII. kerületi baloldali induló gyűjtötte be, míg a csornai körzetben vitézkedő fideszes politikus aratta a legnagyobb arányú, 58,94 százalékos diadalt: több mint 15 ezer szavazattal, közel 29 százalékponttal megelőzve a második helyen végzett jobbikos riválisát.

A legjobban teljesítők mezőnyébe Hiszékenyen kívül nem került más ellenzéki politikus. A fölényes sikert arató kormánypárti jelöltek közül is kiemelkedik a körmendi körzetben 57,25 százalékkal diadalmaskodó V. Németh Zsolt, az 55,5 százalékot hozó győri Kara Ákos és a Vásárosnaményban 53,46 százalékig jutó Tilki Attila.

A legtöbb voksot begyűjtők csapatába tartozik a soproni Firtl Mátyás (24 015 szavazat), de 23 ezer fölötti eredményt ért el Budapesten Varga Mihály és Fónagy János is.

 

Csak 22 körzetben nem lett volna második forduló

Ha a régi szabályok szerint zajlott volna a választás, akkor a kormánypártok 21 helyen szereztek volna már az első fordulóban mandátumot (ennyien érték el az 50 százalék plusz egy voksot), igaz, Hiszékeny Dezsőnek sem kellett volna újráznia, mivel 51,67 százalékig jutott.

Érdekesség, hogy a legjobban teljesítő kormánypárti jelöltek nem a legismertebb politikusok közül kerültek ki. A nagyágyúk, mások mellett Rogán Antal, Lázár János, Hoppál Péter, Hende Csaba – győzelmük ellenére – pártjuk listán elért 45 százalék körüli, vagy az alatti eredményét produkálták. Nem is beszélve Papcsák Ferenc, György István vagy Németh Szilárd szerepléséről: a zuglói polgármester, a főpolgármester-helyettes és a rezsicsökkentő kormánybiztos is kikapott baloldali riválisától.

Két körzetben alakult ki igazán szoros küzdelem. A főváros XVIII. kerületében az adatok 98,68 százalékos feldolgozottsága mellett a kormánypárti Kucsák László mindössze 22 szavazattal vezet az MSZP-s Kunhalmi Ágnes előtt. Hármas versenyfutás bontakozott ki a miskolci kettes számú választókörzetben, ahol – még szintén nem teljes feldolgozottságnál – Varga László, a Kormányváltók jelöltje vezet 14372 vokssal, mindössze 360-nal megelőzve a fideszes Sebestyén Lászlót, aki mögött szorosan a jobbikos Pakusza Zoltán következik 110 vokssal lemaradva. Hármójuk között alig több mint egy százalék a különbség.

Vidéken a Jobbik megszorongatta a Kormányváltókat

Ami a Kormányváltók egyéni jelöltjeinek szereplését illeti, a már említett miskolci és az egyik szegedi választókörzeten kívül (ott Szabó Sándor győzött) csupán a fővárosban tudtak mandátumokat szerezni. Valamennyi budapesti indulójuk jóval fölülmúlta a pártlistán szerzett 25,99 százalékot, még a vesztesek is jórészt 35-40 százalékos eredményt produkáltak, ráadásul egyetlen más ellenzéki jelölt sem tudta megelőzni őket.

Vidéken jóval rosszabbul szerepelt a baloldal, a Jobbik 42 helyen előzte meg a Kormányváltók jelöltjeit. Olyan régóta ismert politikusokat szorítottak a dobogó harmadik fokára, mint Nyakó István, Varju László, Korózs Lajos, Szekeres Imre, Baja Ferenc, Juhász Ferenc, Gőgös Zoltán vagy Göndör István. Különösen nagy csapást mért a szélsőjobb a baloldalra Hevesben, Borsodban és Hajdú-Biharban.

Heves megyében a nemzeti radikálisok a Fideszt is megszorongatták: Vona Gábor pártelnök Gyöngyösön például alig 658 szavazattal maradt el a fideszes győztes Horváth László Dezsőtől, miközben több mint 7000 voksot vert rá a harmadik helyen befutó baloldali indulóra, Sós Tamásra.

A fővárosban az LMP erősebb volt a Jobbiknál

A Jobbik vidéken minden egyéni körzetben dobogós helyet ért el, Budapesten viszont a budai és a belvárosi részeken rendre kikapott az LMP-től. A szélsőjobboldali párt ismert figurái közül a vidéken indulók jóval jobban szerepeltek a párt listán elért eredményénél, ehhez képest a fővárosban például Novák Előd, Hegedűs Lórántné vagy Szávay István még a 10 százalékot sem érték el.

Az LMP – a Jobbikhoz hasonlóan – a listás szavazatainak köszönhetően került be az új parlamentbe, egyéni jelöltjeik összesen öt harmadik helyezést értek el (kizárólag Budapesten), igaz, listavezetőjük, Schiffer András (5991 voksot begyűjtve) 13,51 százalékos eredményével több mint a dupláját hozta a pártja támogatottságának. Jelöltként induló művész szimpatizánsaik az LMP listás támogatottságához képest valamelyest jobban szerepeltek: Nagy Bandó András humorista Hódmezővásárhelyen 3183 szavazattal (6,8 százalék) negyedik lett, csakúgy, mint Kardos-Horváth János zenész Szentendrén, aki 3974 voksot (7,12 százalék) gyűjtött be.

Az első magyar űrhajós 275 szavazatot kapott

Nem sok örömet hozott a választás a kispárti és a független jelölteknek: egyikük sem fért fel a dobogóra, így mandátumnak a közelébe sem jutottak. Jellemző, hogy a Zöldek színeiben Kisvárdán induló Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós alig 275 szavazatot (0,62 százalék) kapott, és csupán a hatodik lett.

Akadtak, akiknek igazi fekete nap lett április 6-a. Az egyéni jelöltek közül mintegy harmincan tíznél is kevesebb szavazatot gyűjtöttek be. Feltűnő, hogy közülük húszan egyetlen voksot sem kaptak. A nulla szavazattal zárók többségében a Magyar Cselekvők Pártjának, az MCF Roma Összefogás Pártnak, valamint a Szabad Választók Pártjának színeiben indultak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.