Cooper teszteli a magyar gyerekeket

Dr. Kenneth H. Cooper több mint 40 éve buzdítja az embereket testmozgásra, egészséges életmódra. Mottója: „a fittség út, nem cél. Út, amelyen örökké járni kell.” Több mint 50 országban tart előadásokat – Brazíliában különösen nagy népszerűségnek örvend, mióta segédkezett az 1970-es világbajnokságot megnyerő csapat mellett. Most a NETFIT tesztet népszerűsíti, amelyet a tervek szerint Magyarországon is bevezetnek 3600 iskolában, 900 ezer diák részvételével.

Cooper – a sokak szerint kevéssé jó emlékű Cooper-teszt megálmodója – a napokban tartott konferenciát a budapesti Bálnában a róla elnevezett intézet vizsgálatainak eredményéről, az elhízás veszélyeiről, valamint az új NETFIT programról. Ami ez utóbbit illeti: Magyarországot maga már a NETFIT központjaként látja annak következményeként, hogy a kormány bevezette a napi testnevelést, ami világszerte egyedülálló program.

Cooper 2013-ban, egy bemutatóórán
Cooper 2013-ban, egy bemutatóórán
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A NETFIT: Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt. E programot a már 83. évét taposó Kenneth H. Cooper fejlesztette ki, aki már 40 éve küzd a gyermekkori elhízás ellen. A híres Cooper-teszt – a 12 perc alatt lefutott méterek alapján történő állapotfelmérés – valóban eredményes, s ehhez elég fölidézni a legendás 70-es brazil fociválogatottat: amikor dolgozni kezdett velük, 1969-ben, a csapat tagjai körülbelül 1200 métert futottak 12 perc alatt. Egy évvel később már 3200 métert.

– Jó, persze – mondja erre Cooper –, de azért a győzelemhez Pelé is kellett.

A NETFIT teszttel kilenc mérést végeznek: kiszámítják a BMI indexet, mérik a testmagasságot, a testzsírszázalékot, az állóképességet, úgynevezett ingafutás tesztet alkalmaznak, ütemezett hasizomtesztet, van törzsemelés, ütemezett fekvőtámasz, mérik a kézi szorítóerőt, van hajlékonysági teszt, és azt is megnézik, ki milyen messze ugrik helyből. Az ehhez szükséges eszközöket tartalmazó csomagot 3600 iskolába ingyen szállították ki, amihez uniós támogatást és állami segítséget is kaptak. Az első felmérés az 1., 5. és 9. osztályokban a jövő évben lesz, január 5. és május 27. között.

A felmérésre az érintett tanárokat is felkészítették egy 30 órás kurzussal, 4700-en már sikeresen vizsgáztak. Ők elsajátították nemcsak a mérési technikákat és azt, hogy az eredményekből miként vonják le a következtetéseket, hanem azt is, hogy milyen adatkezelési szabályokat kell alkalmazniuk.

A NETFIT-ben három kategóriát alakítottak ki. Ezek: egészséges, fejlesztés szükséges, valamint fokozott fejlesztés szükséges.

A NETFIT-re épül a Magyar Diáksport Szövetség új programja, amelyet az Európai Szociális Alap segítségével és állami társfinanszírozással valósítanak meg: ez a T.E.S.I, ami egész pontosan a Testnevelés az Egészségfejlesztésben Stratégiai Intézkedések rövidítése. A projekt három fontos területen avatkozik be az iskolai testnevelésbe. Az első a stratégia kidolgozása 2020-ig. A második afféle gyakorlati-módszertani támogatás a pedagógusoknak. A harmadik lépés pedig a NETFIT kifejlesztése és „magyarra szabása”. Balogh Gábor, az MDSZ elnöke ennek kapcsán azt hangsúlyozza, hogy a NETFIT-nek igazodnia kell az adott kulturális és nemzeti normákhoz, s így válhatnak az adatok – vagyis a gyermekek egészsége – akár összehasonlíthatóvá is.

A T.E.S.I mellett egy rokonprogram is fut majd: a Te Is. A közép-magyarországi fejlett megyéket leszámítva ezt az ország egész területére kiterjesztik, ha a modellkísérlet beválik. A Te Is elsősorban a hátrányos helyzetű gyerekek közösségfejlesztését szolgálja, célzottjai a nehéz helyzetben lévő települések állami fenntartású alap- és középfokú iskolái, összesen 150 intézmény. Az itt tanulóknak mozgásalapú közösségi és csoportprogramokat dolgoznak ki, a hátrányos, halmozottan hátrányos, valamint a különleges bánásmódú gyerekeket bevonják a sporttevékenységekbe, az iskolákat igény szerint különböző felszerelésekkel támogatják.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.