Egy volt SZDSZ-es politikus felvállalta, hogy meleg

„Közel nyolc, politikában eltöltött év alatt egyetlen egyszer sem coming outoltam. Soha nem akartam ezt »bevallani«, hiszen ezzel nemhogy bűnt, de hibát se követtem el” – írja Léderer András, az SZDSZ egykori politikusa homoszexualitásáról. A liberális párt ifjúsági tagozatának volt elnöke Orbán Viktor melegekről és homofóbokról tett kijelentéseire is reagált írásában. 

Léderer András a HVG-n megjelent publicisztikájában vállalta fel másságát. Az SZDSZ egykori tagja, 2009-ben hagyta el a magyar liberális pártot. Azóta visszavonult a politikai életből. Léderer így fogalmaz másságáról:

„Eszem ágában sem volt ezt soha letagadni (aki ismer, tudja rólam), de azt sem gondoltam, hogy kifejezetten erről írnom vagy beszélnem kellene. Egyszerűen azért, mert már akkor is úgy gondoltam: én Léderer Andris vagyok, nem valami skatulya lakója.”

Az egykori politikus nem hajlandó úgy csinálni, mintha melegsége, zsidósága vagy bármilyen más tulajdonsága érdemben árulna el bármit arról, jó ember-e: „Ez mind én vagyok, bármelyik nélkül pedig nem én lennék” – írja.

Léderer hangsúlyozza, sosem tagadta másságát, és meg is éli annak minden félelmével és nehézségével, majd elmeséli, hogyan töltik együtt napjaikat barátjával: „Megfogtuk egymás kezét, mert az volt jó. Aztán amikor meghallottuk, hogy jönnek szembe mások, elengedtük egymás kezét, mert az a biztonságos.”

„Miközben a villamos ablakában tükröződő arcának örültem, arra figyeltünk, hogy látja-e valaki, aki emiatt beszólna. Ez az, ami Orbán szerint a normális (pesti) meleg élet. Klasszikussal szólva: lószart, mama!”

Léderer ezután összefoglalja, majd kritizálja Orbán hétfői melegekről és homofóbokról szóló gondolatmenetét. Az egykori politikus szerint a magyar miniszterelnök a homofóbia elleni világnapon kirekesztett és fenyegetett. Orbán úgy rekeszt ki, hogy közben azt mondja, Magyarország komoly és toleráns ország:

„Ez nem azt jelenti, hogy »tőlünk különböző életfelfogásokat azonos szabályozás alá vonnánk, mint a sajátjainkat«. Tehát aki magyar, annak az életfelfogása nembuzi, a buzi életfelfogást követőek pedig nemmagyarok. Hogy ki tartozik a miniszterelnöki T/1-be, azt nyilván a miniszterelnök maga dönti el: akik ettől különböznek, azokat tolerálják” – jegyzi meg Léderer.

Orbán külföldi tanácsadója is meleg

Orbán Viktor hétfőn Debrecenben az Index homofóbiával és a melegekkel kapcsolatos kérdésére azt mondta, hálás a magyarországi homoszexuálisoknak, hogy nem viselkednek provokatívan, de a téma kapcsán rögtön a viccelődés jutott eszébe.

A magyar miniszterelnök pár napja vallotta be, hogy rendszeresen találkozik Arthur J. Finkelsteinnel. Az amerikai tanácsadó is a saját neméhez vonzódik, és össze is házasodott kedvesével.

A volt SZDSZ-es politikus szerint a magyar miniszterelnök melegekről szóló beszédét bármilyen kontextusban el lehet helyezni. Például a cigányok se provokáljanak azzal, hogy szegregálják őket.

Léderer végezetül azt írja, elmondhatatlanul elege van abból, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere az utolsó rozsdás szögig szétlopja Magyarországot, csak a legfelső tízezer számára eredményez jólétet. Egy ideje ráadásul a magánélet egyre több pontját is szeretné a szája íze szerint szabályozni:

„Akárhányszor, akármilyen hangosan mondja el a miniszterelnök vagy bármelyik táskahordozója, hogy szerinte én aberrált vagyok, amazok meg szegregálva jók, emezeket meg ki kell tiltani a közterületekről, azok meg húzzanak haza Szíriába és különben is kuss, akkor sem vagyok hajlandó megfelelni nekik.”

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.