galéria megtekintése

Baloldali pártok civil partnert keresnek Budapest jeligére

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 17. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Horváth Csaba belátta, hogy belőle nem lesz közös főpolgármester-jelölt, ahogy a baloldali pártok is tudják: saját politikusuk mögé más nem fog beállni. Azt tervezik, ez alkalommal nem engednek betekintést a castingba. Kérdés, menni fog-e.

Karácsony Gergely lehet az Együtt-PM főpolgármester-jelöltje, ha nem sikerül megállapodni
Karácsony Gergely lehet az Együtt-PM főpolgármester-jelöltje, ha nem sikerül megállapodni
Máthé Zoltán / MTI

Ha lesz közös főpolgármester-jelöltje a baloldali ellenzéknek, nem pártpolitikus, hanem civil jelölt lehet. Ahogy a május végi EP-választás után megírtuk, a budapesti eredményekből aligha következhet más megoldás, és az elmúlt két nap már a pártok is nyíltan ezt pedzegették.

Vasárnap Karácsony Gergely, az Együtt–PM lehetséges jelöltje közölte, elképzelhető, hogy Tarlós Istvánnak a baloldali pártok által közösen támogatott független kihívója legyen, az viszont nem, hogy ők egy másik párt aspiránsa mögé álljanak be. Ugyanígy azt sem tartotta reálisnak, hogy a Bajnai-párt emblematikus politikusa – például ő – szerezze meg a többiek támogatását.

 

Az európai parlamenti választás alapján ugyanis a fővárosban három azonos erejű baloldali párt van, így egyikük sem formálhat igényt a főpolgármester-jelölti címre. És fordítva: versenytársai egyik pártot sem juttathatják előnyhöz azzal, hogy megadják neki az esélyt egy népszerű pártpolitikus főpolgármester „felépítésére”.

Ha ugyanis sikerül legyőzni Tarlós Istvánt, Budapest leendő vezetője alighanem a legtöbbet szereplő ellenzéki politikusok egyike lesz, aki – mint Demszky Gábor – sikert kovácsolhat a kormány fővárost büntető intézkedéseiből.

Horváth Csaba
Horváth Csaba
Reviczky Zsolt / Népszabadság

– Ha sikerülne egy olyan civil főpolgármester-jelöltet állítani, akinek valós esélye lenne Tarlós István leváltására, akkor teljesen mindegy, hogy azt a jelöltet ki javasolja – mondta a PM társelnöke az ATV-ben azzal kapcsolatban, hogy Horváth Csaba visszalép a főpolgármester-jelöltségtől, és civil jelöltet indítana maga helyett.

Szabó Tímea szerint jelenleg sem az Együtt–PM, sem más pártok nincsenek abban a politikai helyzetben, hogy közös főpolgármester-jelöltet állítsanak, ugyanis bárki is javasolna közös jelöltet, biztosan lenne olyan párt a demokratikus oldalon, amely nem támogatná.

Nem véletlen, hogy Horváth Csaba, a szocialisták jelöltje is arról beszélt tegnap az ATV-ben, a cél, hogy „ne egy bábu szolgálja ki Orbán Viktor kegyeit, hanem legyen végre egy olyan főpolgármestere Budapestnek, aki kiáll az itt élők érdekeiért”, és ha nem jár is sikerrel, legalább keményen harcol.

Az MSZP fővárosi frakcióvezetője kinyilvánította, nem ragaszkodik a jelöltséghez (miután az Együtt–PM és a DK is világossá tette, hogy nem tartja alkalmasnak), és olyan indulót keres, aki a pártpolitikán kívülről érkezik, így szélesebb támogatást szerezhet meg, mint ő vagy bármely más pártpolitikus. Azt mondta, több ötlete van, köztük olyan, aki a PM és az LMP számára is vonzó lehet, meg tudja szólítani a civileket és a zöldeket. Neveket nem említett.

A DK egyelőre sikeresen titkolja személyi terveit
A DK egyelőre sikeresen titkolja személyi terveit
Kovács Attila / MTI

A többi baloldali pártban is úgy vélik, el kell kerülni a sajtó jelenlétében folyó egyeztetéseket, a nyílt színi jelöltkeresést, és Tarlós kihívójával akkor kell előállni, ha a színfalak mögött már megegyeztek.

Hogy ez sikerülhet-e, a baloldal elmúlt évekbeli története alapján kétségesnek tűnik. Igaz viszont, hogy egyelőre a DK jelöltjének neve sem szivárgott ki, noha Gyurcsány Ferenc pártelnök az elmúlt hetekben többször utalt arra, hogy van elképzelésük, és az Együtt–PM is saját jelöltet ígért, de kilétét nem fedte fel.

Az viszont a szocialisták közeledési kísérlete ellenére valószínűtlen, hogy az LMP hajlandó lenne a tavaszi „kormányváltó” összefogás pártjaival közösen támogatni valakit Budapesten. Az ökopárt kongresszusa már döntött is az önálló indulásról. Bár a belső döntéshozatali szabályok miatt megjósolhatatlan, hogy ki lesz a főpolgármester-jelöltjük, forrásaink szerint az előző ciklusban parlamenti képviselőként dolgozó Osztolykán Ágnes indítása vetődött fel.

A szocialisták egyébként helyi megállapodásokra biztatják a többi ellenzéki pártot. Központi döntést, úgy tudjuk, csak arról hoztak, hogy hivatalban lévő polgármestereikről nem alkudoznak (a budapesti XIII., XIX. és XX. kerület mellett a szegedi, az ajkai, a dorogi, a kazincbarcikai, a makói, a nyírbátori, a sajószentpéteri, a szentesi és a tiszaújvárosi polgármesteri címet birtokolja az MSZP), az ő indulásukat automatikusnak veszik.

Emellett igyekeznek kihasználni azt a helyzeti előnyüket, hogy jelöltjeik között nagyobb arányban vannak olyanok, akik több ciklus óta egyéni képviselők, ezért a helyi egyezkedéseken arra hivatkoznak: a már bizonyított politikusokat nem érdemes lecserélni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.