galéria megtekintése

Civilek a segítő rendszerben: érzékeny láncszemek

0 komment

L. Ritók Nóra

A szegénységkezelésben óriási, talán túl nagy szerep hárul a civilekre. Akik többnyire az államon kívül próbálnak meg segítséget nyújtani. Feléjük egyre több megkeresés érkezik, ezekre megoldást kell nyújtani, ehhez forrás kell, kommunikáció és logisztika.

Elkeseredhetne az ember, látva, hogy mindez kiszorul a rendszerből, és néha már úgy tűnik, megoldási szándék sincs, inkább hátradőlés: oldják meg a civilek. Lehetőleg csendben. (Ezzel azért szokott gond lenni néha.)

De öröm is látni, hogy nő a segíteni akarás, hányan szervezkednek, nemcsak a karácsonyi időszakban, hanem máskor is, hogy a szegénység elviselhetőbb legyen. Azoknak is, akik benne élnek, és azoknak is, akik akarják meglátni és tenni ellene.

Az Igazgyöngy körül évről évre növekvő segítő csapat van. Sokan kérdezték tőlem karácsonykor is, hogyan csináljuk? Ők is szeretnének adományozni, de nincs miből. Nekik miért nem akar adni senki?

 

Mindig elmondom, az első dolog a láthatóság. Ha nem tudnak az emberek a szervezetről, honnan tudnák, hogy ott lehetne segíteni? A közösségi oldalak és a média mind jó terep arra, hogy megmutathassuk a munkánk célját, a probléma mélységét. De azt is tudni kell, hogyan. Nem túlozva, hanem reálisan, személyes történeteken keresztül. Úgy érzékenyíteni, hogy közben ne növeljük a sztereotípiákat.

Sokan nem mernek kilépni a nyilvánosság elé. Mit szól majd a polgármester? A szegénység szégyene a településé is. Nehéz úgy kommunikálni, hogy ne sértsük az intézményrendszert sem, akik gyakran éppúgy áldozatok ebben az egészben, mint a rászorulók.

Ki kell hangosítani minden elemét a segítségnyújtásnak, hogy a problémától messze élők megtalálhassák benne a saját területüket.

Mert épp olyan fontos lehet egy élelmiszer- vagy ruhaadomány összegyűjtése, mint annak leszállítása, egy kampány megszervezése és a médiában történő „kihangosítása", a segítségnyújtás a szortírozásban, csomagolásban és a célba juttatásban, a visszacsatolás kommunikálásában.

Akkor vagyunk sikeresek, ha civilként ezeket a láncszemeket megtaláljuk, és összekapcsoljuk egy segítő, emberi rendszerré.

A cikk a Népszabadság Jótett-oldalán jelent meg. Az oldal támogatója a Telenor.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.