Minden második nőt zaklatnak a munkahelyén

Az Európai Unióban a nők 30-50 százalékát, míg a férfiak 10 százalékát éri szexuális zaklatás a munkahelyén. Egy nyíregyházi és egy miskolci civil szervezet a Norvég Civil Alap támogatásával programot indít az erőszakot elszenvedők megsegítésére és a fölvilágosításra.

A munkahelyi szexuális zaklatás és pszichoterror visszaszorítása, az áldozatok segítése, a megelőzés, valamint az egészséges munkahelyi légkör kialakítása céljából ingyenes programot  indít a nyíregyházi Regionális Érdekvédelem Alapítvány (RÉV) a miskolci Híd Egyesülettel közösen - hangzott el a projekt indító rendezvényén ma Nyíregyházán.

A Norvég Civil Alap támogatásával megvalósuló program illetékesei elmondták: egy felmérés szerint az Európai Unióban a nők 30-50 (némely országokban 70-80) százalékát, míg a férfiak 10 százalékát éri szexuális zaklatás a munkahelyén, és nagyon sokan vannak kitéve az angol szakkifejezésserl mobbingnak nevezett munkahelyi terrornak is. Ám a magas számok ellenére az esetek csak mintegy 1 százaléka kerül a hatóságok látókörébe, az érintettek ugyanis sokszor szégyellnek beszámolni az őket ért atrocitásokról.

A Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére kiterjedő, Ne bánts! elnevezésű program célcsoportja az erőszakot elszenvedők, maguk a munkáltatók, valamint a problémakörben érdekelt civil szervezetek. A projekt keretében jogász, pszichológus, szociális munkás és pedagógus szakemberek ingyenes segítséget nyújtanak, másrészt a munkáltatók és a közvélemény szemléletformálására képzéseket tartanak. E mellett at érintetteket fölkészítik a megelőzésre, beavatkozásra és esetkezelésre is.

A rendezvényen Szegedi Sándor projektvezető azt mondta: sokaknak nincs tudomása róla, hogy a különböző cégeknél és intézményeknél történt zaklatásokért nem csak az elkövető, hanem maga a munkáltató is jogi felelősséggel tartozhat. Ennek következtében az Egyesült Államokban az érintettek sok esetben pereket is indítanak a munkáltató ellen. Szegedi hozzátette: mind a szexuális zaklatást, mind a mobbingot meg kellene előzni, s hasznos volna, ha ennek érdekében a cégek külön viselkedési kódexeket vezetnének be.

Szegedi Sándot azt mondta: az idén december végéig tartó, felvilágosító jellegű program egyik legnagyobb sikere az volna, ha egy hazai vállalkozás vezetőinek fölkeltené a figyelmét a projekt, s az alapítvány és az egyesület által fölkért szakemberek bevonásával kidolgoznának egy erőszakmentes munkahelyi modellt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.