galéria megtekintése

Koncepciós erőszak a magyar civilek ellen

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 25. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Csizmadia László egy személyben tökéletesen megtestesíti mindazt, amit a Fidesz gondol a civil szervezetekről.

Ha valaki nem tudná, ő a Civil Összefogás Fórum, azaz a CÖF vezetője (alapítója és szóvivője), a békemenetnek nevezett kormánypárti felvonulások egyik szervezője. Kevéssé köztudott, de ő a civil szervezetek ötmilliárdos költségvetési támogatásáról döntő Nemzeti Együttműködési Alap (régebben Nemzeti Civil Alap) tanácsának kinevezett elnöke is.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A két pozíciót természetesen nem tartja összeférhetetlennek. Sem Csizmadia László, sem a kormány. Ellenkezőleg. A Fidesz szerint az igazi civil mentalitást a hatalomhoz hű segédcsapatok, a CÖF-ös álcivilek képviselik. A békemenet a kormányellenes tömegtüntetésekre adott válaszlépésként született. Emlékszünk még? „Nem leszünk gyarmat!”

 

A Belügyminisztérium rendhagyó módon többszörösére felturbózott adatot közölt a vonulók – amúgy a valóságban is igen nagy – számáról, Orbán Viktor és a Fidesz nem győzött hálálkodni a mellette kiálló tüntetőknek.

Miközben a CÖF máig politikai gyűléseket szervez, a norvég pályázati támogatásban részesített civil szerveződésekkel szemben a kormány egyik vádpontja éppen az volt, hogy beleártották magukat a politikába – a rossz térfélen, a demokratikus ellenzék oldalán.

A CÖF óvatos becslések szerint is százmilliókat költött a baloldal lejáratására indított országos kampányára, de a kormány csak a norvég alapból finanszírozott – vitathatatlanul közhasznú tevékenységet végző – szervezetek pénzügyeinél látott szabálytalanságokat. A rendőrség erődemonstrációnak is beillő házkutatásokat tartott. Pedig ezek a szervezetek nem a magyar költségvetés pénzét költik.

Nyilvánvalóan politikai nyomásra

Tavaly ősszel rendőrök vitték el Móra Veronikát, az Ökotárs Alapítvány vezetőjét. Előzőleg tucatnyi rendőr szállta meg a Norvég Civil Alap pénzeit is kezelő alapítvány budapesti irodáját. A nagy felháborodást kiváltó lépést szolidaritási tüntetés és tiltakozó közlemények követték. Az Amnesty International például hangsúlyozta, hogy a hatóságok nem használhatják fel a razziákat a magyar civil szervezetek zaklatására és nyilvános hiteltelenítésére.

A bíróság utólag jogellenesnek minősítette a rendőrség eljárását. Móra Veronika és az Ökotárs Alapítvány üdvözölte a bíróság döntését, de aggasztónak tartja, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda „nyilvánvalóan politikai nyomásra” tart házkutatást és hajt végre lefoglalásokat.

„Aki nincs velünk, az ellenünk van!” – Ezt már a Kádár-rendszer is meghaladta,

a Fidesz viszont újra meghonosította Rákosi Mátyás elfeledettnek hitt jelszavát.

A kormány a politikai, gazdasági és kulturális életen kívül a civil szférát, a társadalmi önszerveződéseket is inkvizíciós hadjárat terepévé tette. A Civil Citrom Díjat egy szakértőkből alakult bizottság azoknak a személyeknek vagy intézményeknek ítéli oda, akik vagy amelyek a legnagyobb veszélyt jelentik a nonprofit szektor függetlenségére, autonómiájára, a jog- és esélyegyenlőségre.

Az egyik díjazott

idén Lázár János és a Miniszterelnökség volt.

Az indok: a rendszerváltás óta először érte ennyire durva támadás a civil társadalmat. A kormány koncepciós alapon állami erőszakot vetett be civil szervezetekkel szemben. A jogi szabályozás is Civil Citrom Díjban részesült. A civil szervezetek létesítését és működését, közhasznú minősítését meghatározó jogszabályok nemhogy egyszerűsödtek volna, de sokkal bonyolultabbá váltak.

5 év veszteségei

Mellékletünkben az elmúlt öt év veszteségeit vesszük számba az élet különböző területein. A sorozat többi cikkéért ide kattintsanak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.