Prőhle Gergely rossz társaságba keveredett Moszkvában

Európai uniós és amerikai szankciók alá vont orosz oligarchák által szervezett melegellenes konferencián vett részt Moszkvában Prőhle Gergely helyettes államtitkár – írja a Cink.

A cikk szerint szeptember 10-12-én Moszkvában tervezte megtartani éves konferenciáját a World Congress of Families (WCF) nevű amerikai központú fundamentalista keresztény ernyőszervezet, amelynek a fő céljai a melegházasság és az abortusz legalizálásának megakadályozása. Az ukrajnai harcokra válaszul azonban az amerikai kormány szankciókat vezetett be három olyan orosz állampolgár ellen, akik együttműködtek a WCF-fel. Ezért átkeresztelték az eseményt, de ugyanott, ugyanakkor megtartották, bár a WCF vezetői úgymond civilként vettek részt rajta.

A szervezők között volt több orosz szervezet is, köztük Konsztantyin Malofejevé, akinek befagyasztották a számláit az Európai Unióban, mert azzal gyanúsítják, hogy a kelet-ukrajnai fegyveres szakadárokat finanszírozza. Emellett őt tartják az egyik összekötőnek Vlagyimir Putyin és szélsőjobboldali, unióellenes európai pártok között.

A Cink írása szerint mindez nem tántorította el Prőhle Gergely helyettes államtitkárt – civilben a Magyarországi Evangélikus Egyház nemlelkészi vezetőjét –, hogy részt vegyen az eseményen. A közvéleményt viszont nem tájékoztatták: sem az Emberi Erőforrások Minisztériuma, sem az MTI nem számolt be erről. Prőhle egyébként a nemzetközi és uniós ügyekért felel a tárcánál.

A konferencián – ahol Putyin elnök köszöntőjét is felolvasták – nyugati politikusok közül a szélsőséges osztrák Szabadságpárt és a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front képviselői vettek részt. Az orosz ortodox egyház weboldala szerint Prőhle Gergely is felszólalt, ennek tartalmát azonban nem idézték.

A Cink megkeresésére az Emmi azt válaszolta: a rendezvényt nem oligarchák, hanem az orosz kormány szervezte. A Kremlben volt a rendezvény, az ortodox egyház támogatásával, az orosz főrabbi, főmufti és minden nagy egyház képviselője jelen volt.

„A probléma, amiről szó van, a népesedés és a családpolitika mindannyiunkat érintő kérdései, amelyeket mi is fontosnak tartunk, ezért a magyar kormány kormánytisztviselői szinten – nem pedig politikai szinten – képviseltette magát a rendezvényen” - olvasható a minisztérium válaszában, amely szerint Prőhle Gergely izgalmasnak, érdekesnek találta „a népesedéspolitika égető problémáival” foglalkozó konferenciát. Prőhle pedig a magyar kormány családpolitikai álláspontját képviselte.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.