Az egész magyar–horvát határon megépülhet a kerítés

Beremendnél 41 BKV-busszal és három katonai Hummerrel várják a menekülteket, hatalmas a rendőri és a katonai készültség. A kerítés eközben épül, a katonák folyamatosan hordják a pengésdrótot.

Kovács Zoltán kormányszóvivő és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kicsivel egy óra előtt tartott sajtótájékoztatót. Kovács elmondta, hogy a horvátok folyamatosan szállítják a menekülteket az egész magyar–horvát határszakaszra. Hozzátette, most már nemcsak sajtóhírek, hanem hivatalos információk is szólnak arról, hogy ha a horvátoknak már nem lesz kapacitásuk buszoztatni a menekülteket, akkor nekiengedik őket a zöldhatárnak, ami a kormányszóvivő szerint „cinikus és minden tekintetben elfogadhatatlan magatartás”.

Bakondi György számokat is közölt. Ezek szerint tegnap a horvát határon 4740-en léptek át, a szerb határszakaszon 166, éjfél óta ugyanitt 105 határsértőt fogtak el. Becslések szerint éjfél óta 3200-3400 menekült érkezett Horvátországból. Gyékényesre 2500, Letenyére 400, Beremendre 1000 embert várnak. Bakondi hozzátette, szeptember 15-én a tranzitzónákban 404 menedékkérelmet adtak le, 1021-en vannak befogadóállomáson, és ketten vannak tranzitzónában.

A helyszínen lévő rendőrök információja szerint a horvátok egész nap tíz busszal köröznek majd. A menekülteket egyébként Magyarbólyra viszik, onnan pedig regisztrációs pontra.

Kovács Zoltán és Bakondi György
Kovács Zoltán és Bakondi György

Bakondi szerint nem várható, hogy csökken majd a nyomás, görög, macedón és szerb oldalról ugyanis olyan hírek érkeznek, hogy a menekültek folyamatosan jönnek.

Kovács egy kérdésre válaszolva elmondta, ha a horvátok nem hagynak fel ezzel a magatartással, akkor nem hezitálnak, az egész magyar–horvát határszakaszon megépítik a kerítést.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.