Cigányviccekkel „dekorálták” a matek feladatsort

„Mi az a három szó, amit a legkevésbé akarsz hallani egy cigánytól? Jó reggelt, szomszéd!” „Hogy szólítják az öltönyös cigányt? Kérem, a vádlott álljon fel!” Ez a két régi rasszista vicc meglehetősen különös helyen bukkant fel néhány napja: a Budapesti Corvinus Egyetem érettségi előkészítőjeként működő, a Studium Generale nevet viselő intézmény emelt szintű trigonometria-feladatsorának alján – mintegy díszítőelemként. A szerkesztőségünkbe eljuttatott képeket az előkészítőn részt vevő diákok egyike készítette titokban.

Felhívtuk az intézményt, hogy megkérdezzük, vajon mi magyarázza, hogy a hivatalos fejlécükkel ellátott lapok alján – mint látható – ugyancsak nyomdai technikával előállított betűkből formázott cigányviccekkel próbálják szórakoztatni a hallgatókat. A Studium Generale egyik munkatársától – akit megdöbbentettünk az eset felvázolásával – azt a választ kaptuk, hogy az iskola teljes vezetősége síelni ment, ezért csak nagyjából egy hét múlva tudnak reagálni.

Ezt hogy matekozták ki?
Ezt hogy matekozták ki?

Ezután Face­book-üzenetben kerestük meg az intézményt, ahonnan hétfőn reggel az alábbi levél érkezett: „Teljes mértékben megdöbbenve olvastuk üzenetét, miszerint egy bizonyos emelt szintű matematika-feladatsorunk rasszista vicceket tartalmazott. Értékeinkkel szöges ellentétben áll bármilyen rasszista gondolat, viselkedés, illetve megnyilvánulás, hiszen a társadalmi felelősségvállalás jegyében küzdünk nap mint nap az esélyegyenlőségért teljes egészében ingyenes oktatásunkkal, kurzusainkkal. Természetesen azonnal belső vizsgálatot rendeltünk el, hogy mielőbb tájékozódhassunk az említett feladatsorról. A szóban forgó vizsgálat lezártáig pontos információval nem tudunk szolgálni. Figyelemfelhívását köszönjük! Üdvözlettel, a Studium Generale diákszervezet vezetősége.” A fejleményekről beszámolunk.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.