Túl sok milliárd szívódott fel Farkas Flórián körül, kizárják a romákat a pénzköltésből

A kormány környékén nem könnyű olyan helyet találni, ahonnan nem tüntetik el a romáknak szánt pénzeket.

A Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezetet Farkas Flórián elnöksége idején indította az Országos Roma Önkormányzat az Emmi háttérintézménye, a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) együttműködésével. A pénz felszívódott, a kormányzat 1,6 milliárd forintot visszakövetel.

Balog Zoltán és Farkas Flórián a parlamentben. A kezét figyelik
Balog Zoltán és Farkas Flórián a parlamentben. A kezét figyelik
Teknős Miklós / Népszabadság

Eredetileg az ORÖ és a TKKI társulásával valósult volna meg egy kétmilliárd forintos program is, amelynek célja: mentorok közreműködésével segítséget nyújtani a romákat érintő fejlesztési programokhoz. Csakhogy a TKKI szárnyait időközben visszanye­segették, az intézet volt főigazgatóját, a később államtitkárrá kinevezett Köpeczi-Bócz Tamást a nyár közepén Balog Zoltán miniszter menesztette.

A mentorprogram végrehajtását második körben a kormány megyei és helyi cigány önkormányzatokból alakult konzorciumokra akarta bízni. A támogatás reményében addig ellenfélnek számító cigány politikusok kötöttek szövetséget. A kulisszák mögött a miniszterelnöki biztosként dolgozó Farkas is mozgolódott.

A tárca végül a roma konzorciumokat sem találta megnyugtató megoldásnak. A legújabb verzió szerint az Emmi felügyelete alá tartozó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a gazdája a kétmilliárdos programnak, amelynek nevében a roma szó helyét a felzárkózás vette át.

A program sorsát a Roma Polgári Tömörülés is figyelemmel kíséri. Makai István elnök lapunknak elmondta: aggályos, hogy a romák nincsenek nevesítve a programban. Makai szerint a visszaéléseket megfelelően ellenőrzött működéssel kell megakadályozni, nem azzal, hogy roma szervezeteket nem engednek a program közelébe. Megkérdeztük a minisztériumot, azt válaszolták, a program a szegénységi kockázattal sújtott társadalmi csoportokat segíti. Ebbe a körbe nem csak romák tartoznak, ezért tették meg a főigazgatóságot a projekt felelősévé.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.