Charta: Orbán a Rákosi-korba vezeti vissza az országot

Magyarországon újra a múlt század negyvenes-ötvenes éveinek légköre érzékelhető, Orbán Viktor a jelek szerint végleg rálépett arra az útra, ami visszavezeti Magyarországot az önkény, a gyalázat és a szenvedés világába - egyebek mellett ezt tartalmazza a Magyar Demokratikus Charta nyilatkozata, amely a "Fidesz politikai ellenfeleinek meghurcolásáról" szól.

A Magyar Demokratikus Charta nyilatkozatot juttatott el a távirati irodához, amelyben a szervezet a "Fidesz politikai ellenfeleinek meghurcolása" ellen tiltakozik.

"Szilvásy György majd Laborc Sándor őrizetbe vételével, a korábbi kormány tisztségviselőinek meghurcolásával újabb lépéssel kerültünk közelebb a magyar demokrácia felszámolásához, az orbáni diktatúrához. Az ügyészség évtizedes fideszes pártirányítása után immár a bíróságok függetlenségének biztosítékait is felszámolják, és a büntetőeljárás elemi garanciáit is kiiktatják olyankor, ha a bűnüldözés politikusokat, korábbi állami tisztségviselőket fenyeget. A közvéleménynek semmi oka nem maradt arra, hogy elfogulatlanságot tételezzen fel a Fidesz ellenőrzése alá került hatóságokról.

Ilyen körülmények között került sor arra, hogy előbb lefogták a titkosszolgálat volt vezetőjét, vesztegetéssel, majd – különös módon – kémkedéssel gyanúsítva meg őt. Az ügyészség pár nappal később házkutatást tartott Szilvásy György lakásán, és őrizetbe vette a titkosszolgálatokat felügyelő egykori minisztert. Utóbbihoz – a kormánypárt mindenről percre készen értesült televíziója szerint – a letartóztatott tábornok vallomása szolgáltatott alapot. Ezt követte a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi vezetőjének őrizetbe vétele. Alighanem úgy vélik, ezzel karnyújtásnyi közelségbe kerültek a fő politikai ellenfélhez, Gyurcsány Ferenchez.

Ez már valóban a negyvenes-ötvenes évek fordulójának légkörét idézi. Orbán Viktor a jelek szerint végleg rálépett arra az útra, ami visszavezeti Magyarországot az önkénynek, a gyalázatnak és a szenvedésnek abba a világába, amelyről 1989 óta azt hittük, sohasem térhet vissza Magyarországon.

A Magyar Demokratikus Charta felháborodva tiltakozik a leplezetlen hatalmi önkény ellen. Senki sem remélheti, hogy az önkény egy ponton megáll – történelmünk arra tanít, hogy mindenkit fenyeget!"

A dokumentumot a charta szóvivői, Bauer Tamás, Debreczeni József, Márton László és Vitányi Iván látták el kézjegyükkel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.