Cenzúrázta Kertészt a NYT?

Kertész Imre azt állítja, hogy a The New York Times azért nem hozott le egy vele készült interjút, mert nem kritizálta eléggé a magyarországi közállapotokat.

A Szombat novemberi számában fordításban közli a The Hungarian Quarterly interjúját, amelyben a Nobel-díjas író a meg nem jelent cikkről beszél.

A NYT állítólag a magyarországi helyzetről kérdezte az írót, aki szerint az újságíró azt feltételezte, hogy megfélemlítve érzi magát a politikai hangulat miatt. Majd amikor arról faggatta Kertészt, hogy miért adta kéziratait a német Akadémiának, az író úgy vélte, nem tetszik a kérdezőnek a válasza.

Kertész így fogalmaz: "Azzal a céllal érkezhetett, hogy rávegyen, mondjam azt, hogy Magyarországon ma diktatúra van, ami nem igaz. Szándéka csupán azt jelzi, hogy halvány sejtelme sincs arról, hogy mi az a diktatúra. Ha az ember szabadon írhat és véleményt nyilváníthat, nyíltan kifejezheti az ellenvéleményét és szabadon utazhat, akkor egyszerűen képtelenség diktatúráról beszélni." Hozzátette, arról beszélni, hogy "Magyarországon diktatúra lenne, nem több mint ideológia és felelőtlen beszéd."

Kertész szerint az interjú végül azért nem jelent meg, mert nem adott hangot ellenérzéseinek Magyarországgal szemben. Egyik barátja szerint ez egyfajta cenzúra volt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.