Cenzúra? Az Index friss Pulitzer-díjasa beadta felmondását

Hírek szerint cenzúrára hivatkozva beadta felmondását Bodoky Tamás az Index tényfeltáró újságírója, aki éppen néhány hete kapott Pulitzer-emlékdíjat oknyomozó munkássága elismeréseként.

Bodoky „Feljelentés a pátyi ingatlanügyben" című írása csütörtökön este került ki az Indexre, majd órákkal később a cikkből kikerült egy bekezdés, amely Demján Sándor, Hernádi Zsolt és Csányi Sándor neveit tartalmazta.

Bodoky blogjában arra utal, hogy a vitatott bekezdést az Index vezetése vette ki a szövegből, bár nem érti, hogy miért. A blogra beírt az Index egyik főszerkesztő-helyettese, aki hazugságnak nevezte Bodoky azon állítását, hogy a beruházásokról szóló cikkek esetén szerkesztőségi ellenszélben dolgozott főmunkatársuk. Tevan Imre az alapkérdésben sem ért egyet Bodokyval, szerinte nem történt cenzúra, mert „az nem cenzúra, ha egy lap főszerkesztője kihúz valamit."

Bodoky Tamás kérdésünkre megerősítette, ő adta be a felmondását, de ha a munkaszerződésében garanciát kapna arra, hogy hasonló nem fordul elő, akkor tovább dolgozna a lapnál. Többet éppen ezért most nem szeretne mondani az ügyről. Kerestük a témával kapcsolatban Uj Pétert, az Index főszerkesztőjét is, de őt egyelőre nem sikerült elérnünk.

Bodoky blogjában közben közzé tette felmondólevelét, amelyben az áll: "Sérelmezem, hogy Uj Péter főszerkesztő egyeztetés nélkül belenyúlt egy órák óta éles cikkembe, és onnan fontos információkat távolított el. Sérelmezem, hogy Tevan Imre főszerkesztő-helyettes megvonta a hozzáférésemet a szerkrendszerhez. Ez számomra elfogadhatatlan eljárás, ezért felmondok, kérem a munkaviszonyom megszüntetését."

Ezt követően az Index főmunkatársa azt írja: Ugyanakkor nagyon szivesen maradnék, ha néhány elemi játékszabályban meg tudnánk egyezni, és ezt egy új munkaszerződésbe foglalva megkapnám. Ezt egyébként már többször kértem, mert még mindig főszerkesztő-helyettesi szerződéssel foglalkoztat az Index, ami a valóságot már évek óta nem fedi. A teljes levelet a feltételekkel a blog kommentjei között lehet megtalálni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.