Célkeresztben a Honvédkórház

Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési frakcióvezető-helyettese államtitoksértés miatt feljelentést fontolgat ismeretlen tettesek ellen amiatt, hogy a kormányhoz közel álló Magyar Idők egy hete megírta: az Iszlám Állam elleni harcban megsebesült kurd harcosokat ápolnak a Honvédkórházban.

– Nincs még egy ország, amely önként kirakja a célkeresztet a több mint félmillió ember ellátásáért felelős súlyponti kórházára azzal, hogy „tisztelt Iszlám Állam, itt gyógyítjuk az ellenségeiteket" – magyarázta Harangozó, miért kezdeményezte, hogy a történtekkel foglalkozzon jövő heti ülésén a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága. – Ha nem kapok megnyugtató választ, azonnal megteszem a feljelentést – mondta lapunknak a szocialista politikus.

A kurd harcosok, a pesmergák ellátására és rehabilitációjára a Magyar Honvédség és a kurdisztáni erők közötti együttműködés alapján van lehetőség. Ezt Dezső Tamás asszirológus, hadtörténész mondta el a Magyar Időknek. Az ő közvetítésével folytak az első tárgyalások a kurd katonák budapesti ellátásáról még 2014-ben. Dezső nyilatkozata nyomán Tamás Róbert megbízott orvos igazgató sajtótájékoztatón ismertette, hogy tavaly májusban a pesmerga kurd koalíció külügyminisztériuma kereste meg a magyar külügyminisztériumot, hogy rehabilitációra küldenének ide harctéren megsérült katonákat. Szijjártó Péter külügyminiszter engedélyt adott erre.

Az információk nyilvánosságra hozása megdöbbentette az ellenzéki politikusokat. A szakpolitikusok ugyanis időközben újabb, szigorúan titkos minősítésű dokumentumokat kaptak az Iszlám Állam elleni magyar szerepvállalással összefüggő felkérésekről, javaslatokról.

Szíriai kurdok Kobani ostroma idején
Szíriai kurdok Kobani ostroma idején
Kai Pfaffenbach / Reuters

Korábban egy ilyen titkos anyagban született döntés a pesmergák budapesti rehabilitációjáról is. Az ellenzék most egyrészt arra kíváncsi, mikor olvashatja a kormány lapjában az újabb titkos anyagokat. De legfőképpen arra: ki a felelős a kiszivárogtatásért?

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke elmondta, az ügy várhatóan a bizottság soron következő ülésén is szerepelni fog.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.