Burka-per: a koronatanú egy hazug, tolvaj, részeges kamasz

Nem mindennapi jelenet játszódott le a korábban gyilkosságért elítélt, majd fölmentett és kártalanított, most pedig újra perbe fogott idősebb és ifjabb Burka Ferenc keddi tárgyalásán a Debreceni Törvényszéken.
A bíróság az ügy egyik koronatanúját, ifjabb Burka Ferenc 17 éves fiát, B. R.-t hallgatta meg, a fiatalember pedig olyan összefüggéstelen, zagyva vallomást tett, hogy alapjaiban rengette meg a vádat. Mindezt fokozta, hogy miután B. R. hangosan megfenyegette Zeke László debreceni ügyvédet, Burkáék jogi képviselőjét, Zeke közölte: nem lesz tekintettel a tanú fiatalkorúságára, sőt bírói kérésre sem tanúsít kíméletet iránta, mert egy ilyen ember ezt nem érdemli meg.

Zeke László a tárgyaláson közölte: elképesztőnek tartja, hogy egy hazug, tolvaj, részeges kamasz bejelentése alapján újra a vádlottak padjára lehet ültetni két olyan embert, akit egyszer már jogerősen fölmentettek.

Mint beszámoltunk róla: a Hajdú-Bihar megyei Újszentmargitán élő, roma származású id. Burka Ferenc és fia, ifj. Burka Ferenc azzal vonult be a magyar jogtörténetbe, hogy a valaha megítélt legnagyobb összegű állami kártalanítást kapták börtönéveikért.

Az apát emberölés miatt tizenhárom, a fiát pedig tizenöt év fegyházra ítélték 2002-ben. Hat évet ültek, s mivel bizonyítottság hiányában végül felmentették őket, Zeke László segítségével az állam ellen kártalanítási pert indítottak, így az apa húsz-, fia pedig huszonötmillió forintot kapott.

Perük azonban idén januárban újra megkezdődött, mert az említett B. R. 2012. januárjában a rendőrségen bejelentette: a gyilkosságot apja és nagyapja követte el, amit arra alapozott, hogy meghallott egy veszekedős telefonbeszélgetést az apai és anyai nagymamája között.

Zeke László ügyvéd kérdéseire azonban B. R. az ügyről lényegében semmiféle konkrétumot nem mondott, vagy ha mondott, egyik szavával ellentmondott a másiknak. Annyit lehetett kihámozni a szavaiból, hogy 2012. januárjában azért költözött el az apjától, mert az említett telefonbeszélgetésből a tudomására jutott, hogy az apja mégis gyilkos.

Arra azonban nem tudott magyarázatot adni, hogy ha igaz azon állítása, miszerint erről csak 2012. januárjában szerzett tudomást, akkor 2011. októberében miért zsarolta meg az apját azzal: ha nem költözhet hozzá, akkor följelenti gyilkosság miatt.

B. R. közölte azt is: öngyilkosságot kísérelt meg, mert nem bírta elviselni a tudatot, hogy az apja gyilkosság miatt újra börtönbe kerül. De nem tudott válaszolni Zeke ügyvéd azon kérdésére, hogy ha csak őrajta múlt, hogy az apja ellen bejelentést tesz-e a rendőrségen, vagy sem, akkor vajon mi okozott neki elviselhetetlen dilemmát.

A tárgyaláson kiderült: B. R. többször meglopta a családtagjait, otthonról eladogatott különböző tárgyakat, az így szerzett pénzből rendszeresen lerészegedett, odahaza őrjöngött és dühöngött. Viselkedése miatt az anyja kérvényezte idén januárban, hogy a fiú kerüljön állami gondozásba, így B. R. jelenleg intézetben él.

A per csütörtökön újabb tanúk kihallgatásával folytatódik.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.