galéria megtekintése

Büntetlen választási visszaélések?

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 19. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

A rendőrséghez továbbította Mesterházy Attila MSZP-elnök nyílt levelét Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vezetője.

A baloldal miniszterelnök-jelöltje azért fordult a hatósághoz, mert úgy látja, a képviselőjelöltek ajánlása során a „különleges személyes adatokkal tömeges és súlyos visszaélések történtek”.

Mesterházy úgy véli, „a legsúlyosabb, összességében az információs önrendelkezési jogot és ezen keresztül más alapjogokat a legkiterjedtebb közvetlen és közvetett jogsérelmet okozó” cselekményekről lehet szó.

Az MSZP elnöke arra kérte Péterfalvit, „a bejelentés alapján folytassa le az ajánlóívek másolásával összefüggő visszaélések átfogó vizsgálatát”, és kezdeményezze a dokumentumok zárolását, mert az íveket a választás után kilencven nappal meg kell semmisíteni.

 

A NAIH vezetője azonban azzal érvelt, hogy hatóságának nincs nyomozati jogköre, és olyan eszközökkel sem rendelkezik, amelyek segítségével az egyes aláírások valódiságát ellenőrizhetnék. Péterfalvi jelezte ugyanakkor, hogy az ajánlások gyűjtésével kapcsolatban a korábbi évekhez képest nagyságrendekkel kevesebb bejelentés érkezett.

Péterfalvi Attila
Péterfalvi Attila
Szabó Barnabás / Népszabadság

Ennek ellenére már teljesen bizonyos, hogy a választási rendszerben van legalább egy súlyos joghézag,mert a jelöltállítás szabályai visszaélésre adnak lehetőséget.

Mohácson rendőrségi ügy lett abból, hogy a választási iroda egyik munkatársa öt párt ajánlóívén is felfedezte a saját nevét, miközben egyiket sem kívánta támogatni. Pakson ugyanez történt.

Hódmezővásárhelyen pedig a választási bizottság azért tett feljelentést, mert több íven is kétségesnek tartotta az aláírások hitelességét. Azonban jóval nagyobb lehet a baj, mert a választáson indulni kívánó pártok több aktivistája is beszélt arról, hogy az ajánlóíveken szereplő személyes adatokat adták-vették, azokat más ívekre másolták át, az aláírásokat pedig hamisították. Ez pedig a választás rendje elleni bűncselekmény, illetve közokirat-hamisítás.

Egyelőre kérdéses, hogy mit lehet kezdeni ezzel a helyzettel. A NAIH elnöke állásfoglalásban mondta ki: az állampolgároknak csak a jelöltek nyilvántartásba vételével kapcsolatos jogorvoslati határidő végéig lett volna lehetőségük rá, hogy tájékoztatást kérjenek arról, személyes adataik és aláírásuk hány ajánlóíven szerepel. Ez március 6-án lejárt.

Így könnyen lehet, hogy azok sem kapnak tájékoztatást, akik a civil jogvédők – az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) – múlt heti felhívására maguk kívántak utánajárni, visszaélt-e valaki a személyes adataikkal.

Dojcsák Dalma, a TASZ politikai szabadságjogok programjának munkatársa kérdésünkre elmondta: legalább 20-25 személy biztosan kérte, hogy ellenőrizzék, adatai mely jelöltek ajánlóívén szerepelnek, arról viszont nem tudnak, hogy kapott-e már valaki választ.

Dolcsák Dalma álláspontja az, hogy a személyes adatokkal kapcsolatban mindenki egészen addig tájékoztatást kérhet, amíg az adatait kezelik. A választási eljárásban ez pedig nem a jelöltek nyilvántartásba vételével kapcsolatos jogorvoslati határidőig, hanem az ajánlóívek megsemmisítéséig tart – állítja.

Péterfalvi jogi érveit pedig értelmezhetetlennek tartja. Ezért a jogvédő úgy látja, a választási bizottságoknak a személyes adatokra vonatkozó kérelmet a NAIH elnökének állásfoglalása ellenére is teljesíteniük kell, és ha ezt megtagadják, pert kezdeményezhetnek. Ha valaki tényleg keresetet nyújt be, a bíróságnál kezdeményezheti azt is, hogy már a tárgyalás kitűzése előtt avatkozzanak be, és akadályozzák meg az ajánlóívek megsemmisítését. Az adatokat különben szerinte a hatóság hivatalból is zároltathatná.

A kezdeményezéssel alapvetően a rendszer visszaélésekre lehetőséget kínáló hiányosságaira akarták felhívni a figyelmet – hangsúlyozta Dolcsák Dalma. Ugyanakkor jelezni akarták azt is, hogy az adatvédelmi hatóság sem nyújt megfelelő segítséget a visszásságok feltárásához. E nélkül pedig nehéz lesz majd azt állítani, hogy a választás tisztaságának minden feltételét maradéktalanul biztosították.

Az Országos Rendőr-főkapitányságtól szerettük volna megtudni, hogy mi lesz a Péterfalvi által továbbított levél sorsa, de a kommunikációs szolgálat közlése szerint a NAIH küldeménye még nem érkezett meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.