galéria megtekintése

'Büntetett előéletű' pártok is indulhatnak az ep-választáson

1 komment


Lencsés Károly
NOL

Csaknem kétmilliárdnyi bírságot szabtak ki a választási szabályok megsértéséért, de csak hétmillió folyt be. Aki nem fizetett, az is indulhat az ep-választáson.

Az idén első alkalommal sújthatták pénzbüntetéssel a jelölteket és jelölő szervezeteket a választási eljárási szabályok megsértéséért. A tarifa magánszemély esetén a százezer forint körüli minimálbér ötszöröse, míg a pártoknál tizenötszörös a szorzó. Ugyanakkor a sajtót is szankciókkal fenyegették: amennyiben megsértik a média választási kampányban való részvételére vonatkozó rendelkezéseket, a választási bizottságok a minimálbér ötvenszereséig terjedő bírságot szabhatnak ki.

Szemet hunytak

Jogsértések bőven voltak – adták-vették az aláírásgyűjtő íveken szereplő személyes adatokat, letépkedték a plakátokat, a pártok egymást mocskolták, a közszolgálati média pedig meglehetősen egyoldalúan tájékoztatott a kampányeseményekről –, ennek ellenére a választási szervek alig éltek a bírságolás lehetőségével. Mindössze két kereskedelmi televíziót és egy jelölő szervezetet büntettek meg, és összesen csak hét és fél milliónyi büntetést szabtak ki.

 

Vesztett a TV2

A legrosszabbul a TV2 járt, mert egy nagyjából tíznapos időszakban az ellenzéki pártok közül a Jobbik egyáltalán nem szerepelt a választásról szóló hírekben. Ezért a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a maximális, tehát valamivel több mint ötmillió forintnyi bírsággal sújtotta a televíziót. Egyébként a TV2-t korábban két alkalommal is elmarasztalták, mert olyan kormányzati hirdetéseket sugároztak, amelyek egyértelműen a Fidesz népszerűsítését szolgálták.

Kínpadon az ATV

Egymilliós büntetést kapott az ATV is, mert szabálytalanul politikai hirdetést tett közzé. Az eset egyébként vitatható, mert vágatlanul közvetítette a baloldali pártszövetség választási gyűlését, amelynek helyszínén az egyes szónokok felszólalása között a kivetítőkön a jelölő szervezeteket népszerűsítő, választásra buzdító szpotokat mutattak be. Ezeket az ATV-ben is látni lehetett, s a csatorna hiába védekezett azzal, hogy a politikai reklámnak minősített képsorokat az esemény részeként sugározták, az NVB – és a felülvizsgálati eljárásban a Kúria is – megállapította jogsértést.

Csak a JESZ

A kampány szabályainak megsértése miatt csupán egyetlen pártot marasztaltak el. A Jólét és Szabadság Demokrata Közösséget (JESZ) azért büntették meg, mert plakátjain más jelölő szervezetek politikusait is megjelenítette. Így azokon szerepelt Szabó Tímea, a baloldali összefogás jelöltje, illetve a fideszes Pokorni Zoltán is. Az NVB ezért a maximálisan kiszabható, mintegy másfélmilliós bírsággal sújtotta a JESZ-t.

A legtöbb, mi adható

A legtöbb büntetést, összesen 1,8 milliárd forintot viszont azért szabtak ki, mert számos jelölt és párt nem szolgáltatta vissza az ajánlóíveket a választási irodáknak. A bírság ívenként a minimálbér fele volt, és a Kúria úgy döntött, hogy ezt kötelező kiszabni, tehát kimentésre sincs lehetőség. Így annak is fizetnie kell, aki azzal érvelt, hogy betörtek az irodájába, ahonnan más iratok mellett ajánlóíveket is elvittek.

Ág is húzza

A legrosszabbul a Keresztény Magyarok Szövetsége járt: a szervezetre – amely a választáson el sem indult – 651 milliós büntetést róttak ki. Ez azt jelenti, hogy legalább 13 ezer ívvel maradtak adósok. Százmilliónál többet kellene fizetnie a Határon Túli Magyarok Pártjának, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártnak, a Társadalmi Béke Pártnak, valamint az Új Dimenzió Pártnak, míg további 14 jelölő szervezet esetében tízmilliós nagyságrendű a bírság. Ezek közül a Nemzeti Választási Iroda honlapján fellelhető adatok szerint egyelőre egyik sem tett eleget a fizetési kötelezettségének. Az ismertebb politikai szerveződések egy része sem úszta meg: a baloldali összefogást 650 ezer, míg az LMP-t 1,4 millióra bírságolták, de ők a büntetést már nagyrészt letudták. Egyébként az 1,8 milliárdból eddig mindössze 7,6 millió forint folyt be.

A függetlenség átka

Ha valaki nem fizet, az adóhatóság lép, és a tartozást adók módján behajtja. Csakhogy az érintett szervezetek döntő többségének valószínűleg nincs egyetlen fillérnyi vagyona sem, ezért esély sincs a végrehajtásra. Más a helyzet a független jelöltek esetén, hiszen nekik lehet lakásuk, nyaralójuk, autójuk vagy más ingóságuk. Nagyjából tucatnyian vannak azok, akiktől három- és hatmillió forint közötti összeget követelnek, és ezt be fogják vasalni rajtuk. Aki tehát csak az egymilliós kampánytámogatást akarta megszerezni, az a többszörösét fizetheti vissza.

Azért újrázhatnak

A közpénzek pazarlása ellen kampányolt Seres Mária (balra) és szövetségesei - végül nekik kell csengetniük
A közpénzek pazarlása ellen kampányolt Seres Mária (balra) és szövetségesei - végül nekik kell csengetniük
M. Schmidt János / Népszabadság

Érdekes ugyanakkor, hogy több, igen jelentős összegre megbírságolt pártot jelölő szervezetként nyilvántartásba vettet az EP-választásra is. Például a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt (KTI) csaknem ötmillióval, Seres Mária Szövetségesei (SMS) 6,7 millióval, a Kisgazdapárt 13 millióval, az Összefogás Párt húszmillióval, az Új Magyarország Párt mintegy 65 millióval tartozik, és mindegyikük indulhat ismét. Igaz, a hatályos szabályok szerint a NVB-nek valamennyi pártot nyilvántartásba kell vennie, ha formálisan megfelel a törvényi feltételeknek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.