Valaki megint büntetné a prostituáltak ügyfeleit

Népszavazást kezdeményezne egy magánszemély arról, hogy büntessék-e azt, aki a prostituáltak szolgáltatásaiért fizet. A kérdés valószínűleg átmegy a Nemzeti Választási Irodán, de hogy az ötlet elegendően nagy támogatottságot élvez-e a referendum elrendeléséhez, erősen kétséges.

„Egyetért-e Ön azzal, hogy aki fizet prostituáltnak azért, hogy a prostituált szexuális szolgáltatást nyújtson, bűncselekményt követ el, és hat hónapig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő?" – ezt a kérdést bocsátaná népszavazásra Bíró Zoltán magánszemély. Ezzel már próbálkozott korábban is, de a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az aláírásgyűjtő ív mintapéldányának hitelesítését elutasította.

Az ügy akkor tulajdonképpen formai okok miatt bukott el, mert Bíró nem az NVB többségének ízlése szerint fogalmazott. „Egyetért-e Ön azzal, hogy aki tudatosan igénybe vesz prostituált által anyagi ellenszolgáltatásért nyújtott szexuális szolgáltatást, bűntettet követ el, és hat hónapig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő?" – ezt a kérdést nyújtotta be tavaly októberben.

A bizottság többségi álláspontja szerint a „tudatosság" a bűnösség Btk.-ban meghatározott két kategóriáját – a gondatlanság és a szándékosság – mellett egy harmadikkal egészítené ki. Megbontaná ugyanakkor a büntetési rendszer egységét, mert bűntettet a mostani két év helyett hat hónapig terjedő szabadságvesztéssel sújthatnának. Az érdekesség kedvéért: az NVB elnöke így is átengedte volna a kérdést, de a többség leszavazta.

Bíró most javított, és kedden új aláírásgyűjtő ívet nyújtott be, és ezen a korábban vitatott kitételek már nem szerepelnek. A testület tehát a hitelesítést valószínűleg nem tagadja majd meg. Már csak az a kérdés, hogy a népszavazási kezdeményezés képes-e akkora érdeklődést kiváltani, hogy négy hónap alatt összejöjjön a legalább kétszázezer támogató aláírás. Az viszont csaknem bizonyos, hogy egy ilyen referendumon nem lehetne biztosítani az érvényességhez szükséges több mint négymillió voksot.

Ma egyébként a prostitúció önmagában nem bűncselekmény, mert a Btk. szerint csak a kerítést – a „légyott" szervezését –, a prostitúció elősegítését és a kitartottságot lehet szankcionálni. Ehhez képest jelentős változást hozna Bíró ötlete, aki a szolgáltatást igénybevevő személyt büntetné.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.