Bulányi György halálára

Jön az üzenet: "Szeretett Gyurka bácsink az Örök hazába távozott 2010. június 6-án, vasárnap délután négy órakor. Szombaton saját kérésére kiengedték a kórházból, így a piaristák szobájában tért nyugovóra."

Gyurka bácsi - Bulányi György piarista szerzetes (1919 - 2010), akinek nevét évtizedeken át csak félve lehetett kimondani, és akiből még életében legenda vált.

1943-ban szentelték pappá, pár évre rá kezdte szervezni a Bokor katolikus bázisközösségi mozgalmat. A Rákosi-rendszerben, 1952-ben "illegális államellenes szervezkedés miatt" életfogytig tartó börtönre ítélték. 1956-ban kiszabadult, majd újra lecsukták. 1960-ban amnesztiát kapott. Segédmunkásként dolgozott, közben fő művét írta: Keressétek az Isten országát!

A Bokor-mozgalmat - amelynek tagjait az alapító után „bulányistáknak" is nevezik - sem az állam, sem az egyház nem nézte jó szemmel. Bulányi György teológiai vitába keveredett az egyházzal, a Bokor-tagok sorra megtagadták a fegyveres katonai szolgálatot.

A magyar püspöki kar végül elítélte Bulányi páter tanait, őt magát eltiltotta a nyilvános misézéstől. 1986-ban a Vatikán is felszólította tanai visszavonására, az erről szóló levelet Joseph Ratzinger bíboros, a mostani pápa jegyezte.

Hosszas egyeztetések után a katolikus egyház 1997-ben rehabilitálta. A nyílt ellenségeskedés megszűnt, a rehabilitáció azonban nem sokat változtatott a helyzeten. Bulányi György a hivatalos egyház perifériáján maradt, megtűrték, de nem fogadták el.

Az idők során a Bokor veszített jelentőségéből, ám mindazok, akik hajdan csatlakoztak a közösséghez, örök életre szóló döntést hoztak. Lehet, hogy valaki már régen nem tagja a mozgalomnak, de a háta mögött még most is összesúgnak: "bulányista".

Bulányi György
Bulányi György
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.