galéria megtekintése

Bukott fideszes hálójában az MTVA

5 komment


Bednárik Imre

Három év alatt Várhegyi Attila személyesen és cégein keresztül is több tízmillió forintos megbízást kapott  az állami médiától tanácsadásért és más projektfeladatokért. Várhegyi cége, a Prestige Media jelenleg havi 1,3 millióért osztja meg szakértelmét az MTVA-val. Médiaügyekben őt tartják a Fidesz egyik összekötőjének, megmondóemberének.

Várhegyi Attila a mai napig a Fidesz egyik befolyásos háttérembere. Az egykori szolnoki polgármester, a párt országos választmányának volt elnöke, az első Orbán-kormány kulturális államtitkára 2002-ben mondott le parlamenti mandátumáról, mert a bíróság jogerősen elítélte folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt, amelyet még polgármesterként követett el. Várhegyi előbb párt-, majd kampányigazgató lett a Fideszben, a 2006-os választási vereség után kiszállt, s családi vállalkozásként megalapította a Prestige Média reklámügynökséget, majd a Myself Consulting Kft.-t.

Az MTI eredeti képaláírása szerint „az MTVA kommunikációs tanácsadója”, Várhegyi Attila ül Orbán Viktor és Havasi Bertalan miniszterelnöki szóvivő között
Az MTI eredeti képaláírása szerint „az MTVA kommunikációs tanácsadója”, Várhegyi Attila ül Orbán Viktor és Havasi Bertalan miniszterelnöki szóvivő között
Kallos Bea / MTI

Az üzleti életben a Prestige Média stabilan működő közepes vállalkozás, éves árbevétele 120-150 millió forint között mozog, a 2010-es év azonban kiugró volt 373 milliós bevétellel. A Myself ennek töredékét éri el, évi 15-20 milliós bevételt. A Prestige főként a politikai szférából szerzi megrendeléseit, dolgozott a Fidesznek a parlamenti, az önkormányzati és az uniós választásokon, megbízást kapott több kormánypárti vezetésű nagyvárostól, a Külügyminisztériumtól, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól (MTVA). A cég tartósan rentábilis, 2012-ben 54, 2013-ban 63 milliós adózott nyereséget produkált.

 

Az évről évre egyre több pénzzel, idén több mint 80 milliárd forinttal gazdálkodó MTVA – a saját honlapján fellelhető adatok szerint – először 2012-ben kötött szerződést a Prestige Médiával az alap marketing-kommunikációs támogató feladatainak ellátására 16,8 millió forint értékben. Ez a szerződés 2014 áprilisában járt le, s a rá következő hónapban az MTVA Várhegyi Attilával szerződött a Nemzeti hírháló elnevezésű projektben vezetői feladatok ellátására. Ennek a projektnek eddig nem találtuk semmi nyomát, s kérdéseinkre az MTVA későbbre ígért választ.

Egyelőre csak azt tudni, hogy a több mint féléves projektért Várhegyi 5,6 millió forintot kapott. Az MTVA más feladatokkal is megbízta Várhegyit, 2012–2013-ban 7,2 millió forintért tervezte és irányította „a közszolgálati médiaszolgáltatók műsorainak vonatkozásában a nézettség és hallgatottság növelése érdekében az MTVA által indított komplex tájékoztatási projektet". Az MTVA legutóbb tavaly októberben kötött egyéves szerződést a Prestige Médiával havi 1,3 millió forint plusz áfa díjazással a marketing-kommunikációs tanácsadói feladatok ellátására.

A 444 korábban még egy szerződést kibányászott: az MTVA 2013-ban 7,2 millió forintot fizetett a Myself Consultingnak többek közt azért, hogy tartsa a kapcsolatot az egyébként külső gyártásban készült A Dal című produkció szereplőivel, a koprodukciós partnerrel és a zsűrivel.

Várhwegyi 2003-ban. Hűtlen kezelés miatt elítélték, de csak 2006ban szállt ki a politikából
Várhegyi 2003-ban. Hűtlen kezelés miatt elítélték, de csak 2006-ban szállt ki a politikából
Teknős Miklós / Népszabadság

Várhegyi informális hatalmára rávilágított a Sáling Gergő Origo-főszerkesztő távozása után kirobbant botrány. Pethő András, azóta szintén távozott főszerkesztő-helyettes panaszlevelet írt az Origo-tulajdonos Magyar Telekom belső ellenőrzési osztályának. Leveléből az a kép rajzolódott ki, hogy az Origóra nehezedő politikai nyomást a Prestige Média közvetítette.

Pethő szerint a céghez köthető Nobilis Márton – akit azóta a több tízmilliárd forintnyi állami reklámbüdzsét kezelő Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnökének neveztek ki – többször fogalmazott meg politikai kéréseket Vaszily Miklós Origo-vezérigazgatónak vagy egyenesen Sáling Gergőnek. A főszerkesztő minden esetben nemet mondott, majd távozni kényszerült. Vaszily Miklóst a Telekom novemberben menesztette, majd április elején kinevezték az MTVA vezérigazgató-helyettesének.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.