Autós felvonulás béníthatja meg a fővárost

A kilátásba helyezett országos blokád főpróbájaként autós felvonulást hirdetett meg Büki Zoltán jövő csütörtökre a fővárosba. A rendőrség a teljes útzárat a múlt héten három határozatában tiltotta meg, de a szervező fellebbezett, és a bírósági döntés csütörtökig várható.

Autós felvonulást hirdetett meg Budapestre az országos blokáddal fenyegető Büki Zoltán. A rendőrség – egyelőre nem jogerős – tiltása szerint nem zárhatják le a Megyeri hidat, illetve az autópályák fővárosi bevezető szakaszait, de még Balassagyarmaton sem demonstrálhatnak, a szervező azonban nem várta meg a bírósági döntést, hanem újabb akcióval próbálkozik.

Már egyeztetett a BRFK-val arról, hogy a fővárosban jövő csütörtökön autós felvonulást tartanának – tájékoztatott Büki. Délután négykor az 56-osok teréről indulnának, és előbb a Parlamenthez hajtanának, s a következő állomás a Köztárasági Elnöki Hivatal lesz, majd útba ejtik a Képviselői Irodaházat, és onnan térnek vissza a Hősök teréhez.

Ha összejön, ezzel nagyjából ellehetetlenítik a közlekedést a főváros belső kerületeiben. Büki Zoltán szerint nem ez a cél, ám ha a követeléseiknek így tudnak nagyobb nyomatékot adni, vállalják, hogy kellemetlenséget okoznak a közlekedőknek. Szeretnék elérni, hogy töröljék el az útdíjat a városokat elkerülő autópályákon, s a kormány számoljon el a magánnyugdíjpénztárak háromezer milliárdnyi államosított vagyonával, illetve hozza nyilvánosságra az 1990 óta kötött valamennyi szerződést, amelyben közpénzekről van szó.

A blokád tiltásáról szóló rendőrségi határozatok kapcsán pedig újabb követelésük is van: mondvacsinált okokra hivatkozva ne akadályozzák meg a gyülekezési jog érvényesülését. Ezzel kapcsolatban Büki emlékeztet arra, hogy demonstrációt csak akkor lehet betiltani, ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható.

Ezért minden helyszínhez mellékeltek térképeket is, amelyeken feltüntették az összes lehetséges elkerülő utat. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nekik ugyanott nem engedélyezték egy autópálya-szakasz lezárását, ahol korábban filmforgatás miatt fél napig nem lehetett közlekedni, és ezt akkor senki nem kifogásolta.

Ebben a kérdésben a végső szót a bíróságnak kell kimondania, mert mindhárom rendőrségi határozat ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be. Döntés a fővárosi, valamint a Pest és Nógrád megyei törvényszéken legkésőbb csütörtökre várható.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.