galéria megtekintése

Bukással nyitották a tanévet

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 29. számában
jelent meg.

Hargitai Miklós–Ónody-Molnár Dóra
Népszabadság

Leállt az osztálynaplókat helyettesítő számítógépes szolgáltatás, az elektronikus napló a szoftverbeszerzés problémái miatt. Ezért több száz iskola nem tudja regisztrálni a tanulókat. A rendszerhiba ellenére a Klik emberei bármikor bekopogtathatnak az iskolákba dokumentum ellenőrzésre.

Sokféle szo  vert használnak, akad, amelyik még működik
Sokféle szo vert használnak, akad, amelyik még működik
Kurucz Árpád

„A folyamatban lévő közbeszerzési eljárás ideje alatt a jogtulajdonos Netkir Zrt. nem járult hozzá a Magiszter.net rendszer 2014. augusztus 26. utáni üzemeltetéséhez, ezzel Társaságunk licencjoga a szolgáltatásra megszűnt, a rendszer elérése jelenleg szünetel.” Ezzel a „hibaüzenettel” tájékoztatja az éppen a tanévkezdés adminisztrációs teendőivel foglalkozó iskolákat az Educatio Nonprofit Kft., az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye. A több száz oktatási helyen az e-naplók leállását okozó rendszerhiba a problémát elsőként bemutató Index cikke szerint egy balul sikerült közbeszerzés következménye, amely mögött egy kontár módon végrehajtott piacátrendezési kísérlet is felsejlik.

E-naplónak hívják az iskolák számítógépes adminisztrációs rendszerét. Az oktatás során keletkező összes adatot az e-napló tárolja digitális formában. Egy gyakorló tanár a Népszabadságnak így foglalja össze az eszköz működését: „Ha a diák délelőtt felel, és arra jegyet kap, az osztályzata rögtön bekerül az e-naplóba. Így a szülő abban a pillanatban értesülhet a gyerek teljesítményéről, ahogy az osztályzatot beírja a tanár. De a jegyeken túl ez a szoftver számos szolgáltatást tesz elérhetővé a pedagógusoknak. Táblázatokba tömöríti az adatokat, átlagol, statisztikát számol, és több évre visszakereshetően tárolja az iskolai adatokat”.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkárságáról Pölöskei Gáborné július végén levelet írt az iskolaigazgatóknak, és lényegében megígérte, hogy az e-naplók területén megtartja a versenyt, és nem számolja fel a piacot, ahol sokféle szoftvercég versenyez az iskolák kegyeiért. A levél kitér arra, hogy az Educatio Nonprofit Kft. költségvetési pénzből megveszi az iskoláknak az általuk preferált szoftvereket.

Ám ahogyan az Index cikke rámutat, már ekkor a tervek között szerepelhetett a tankönyvpiacnál látott uniformizálás, hiszen a levélben az áll: „amíg minden igényt kielégítő, egységes rendszert nem tudunk felmutatni, az intézmények saját tapasztalatuk alapján döntenek” a használni kívánt szoftverekről. Csakhogy a szoftverek beszerzésére kiírt eljárásokat – kilencből nyolcat – a közbeszerzési döntőbizottság megsemmisítette, mert a kiírásokat versenyellenesnek minősítette.

Analóg megoldás - Kurucz Árpád / Népszabadság

Mielőtt az Orbán-kormány államosította az önkormányzati iskolákat, a fenntartók zöme egy Taninform nevű szoftvert használt. A központosítás után az államtitkárság a Magiszter.net szoftverét tette elérhetővé az iskoláknak, akkor azonban az Educatio még képes volt megoldani, hogy az intézmények korábban használt rendszereiből az adatokat az újba átmentse. Úgy tudjuk, a Magiszternek lejárt a licence, ezért nem tudták tovább biztosítani a rendszer működését. Az állam azt szerette volna, hogy a Magiszter átmenetileg ingyen szolgáltasson tovább, ám a cég erre nem volt hajlandó. Így az Educatio – a folyamatban lévő közbeszerzési eljárásra hivatkozva – lekapcsolta a rendszert.

Szakértők szerint a közoktatásban már ezekben a napokban is problémát okozhat az e-napló működésképtelensége, hiszen például a pótvizsgák eredményét nincs hova beírni (ahol átálltak a digitális naplózásra, ott a papíralapú nyilvántartást megszüntették). A tanévkezdés pedig gyakorlatilag lehetetlen napló nélkül, hiszen sem a tanárok által elvégzett munkát, sem a diákok eredményeit nem tudják majd rögzíteni – nem beszélve arról, hogy a fenntartónak kötelezően elküldendő adatok és nyilvántartások fő forrása is az e-napló. (Információink szerint a Klik a fennakadásról tudomást sem véve máris jelezte, hogy két héttel a szeptember elsejei start után ellenőrzések várhatók, addigra minden dokumentumnak rendben kell lennie.)

A magyar közoktatásban többféle e-naplót használnak: egy általunk megkérdezett jelentős szoftverszállító szerint nagyjából nyolc nagyobb és megszámlálhatatlan kisebb rendszer fut párhuzamosan. Olyan iskola is szép számmal akad, amelyik saját magának írt vagy rendelt teljesen egyedi szoftvermegoldást. Nem tűnt logikátlannak az a törekvés, hogy az Educatio megpróbálja egységesíteni a kínálatot, az viszont egyáltalán nem világos, hogy erre a célra miért a Klik és a szaktárca által is preferált Magiszter nevű szoftvert választották ki, a programmal ugyanis a HVG korábbi cikke szerint régebben is akadtak problémák. (A hetilap a Magisztert fejlesztő magáncéget egy Fidesz-közeli, az állami oktatási bizniszben jól szereplő cégháló részeként mutatja be.)

Egy másik nagy piaci szereplő szerint valójában nincs szó arról, hogy 400-500 iskolában állt le az e-napló a fent említett közbeszerzési elcsúszás miatt: lehetséges, hogy ennyi intézményben vették vagy kapták meg a szoftvert, ám sokkal kevesebb helyen használják a működési és kompatibilitási gondok miatt.

Amúgy pedig léteznek évek óta hiba nélkül működő, szintén több száz iskolában üzemelő megoldások, és az áruk sem magas: a felhőalapú megoldásokért jellemzően havi néhány ezer forintot kell fizetni iskolánként.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.