galéria megtekintése

Budapesten már megvan Zoltai Gusztáv utódja

0 komment


Czene Gábor

Második nekifutásra sikerült megválasztani Zoltai Gusztáv utódját a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) közgyűlésén. Schwezoff Dávid közgazdász lett az új ügyvezető igazgató, a volt agrobankos Kunos Péter a második helyen végzett.

Schwezoff Dávid beszédet mond a BZSH ülésén
Schwezoff Dávid beszédet mond a BZSH ülésén
Kallos Bea / MTI

A szinte már örökös ügyvezető igazgatónak tekintett Zoltai Gusztáv, aki csaknem huszonöt éven át töltötte be tisztségét, tavasszal váratlanul bejelentette, hogy lemond: nem csupán a BZSH, hanem a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) ügyvezető igazgatói posztjáról is.

A BZSH május végén egyszer már kísérletet tett rá, hogy betöltse a tisztséget, de az indulatos jelenetekkel tarkított – értsd: botrányos – közgyűlés nem hozott eredményt. Az ügyvezető igazgató megbízása az alapszabály szerint négy évre szól. A vezetőség szerette volna, ha a jövőre esedékes teljes tisztújításig nem választanak ügyvezető igazgatót, hanem ezt a hatáskört az átmeneti egy évre „elöljárói és vezetőségi jogkörbe” utalják.

 

Ennek ellenére többen is elindultak a posztért, a közgyűlés végül határozatképtelenség miatt félbeszakadt. „A társaság egy része elment imára. Vártunk rájuk legalább fél órát, de nem jöttek vissza” – nyilatkozta akkor lapunknak Tordai Péter, a BZSH elnöke.

Ebből okulva a BZSH mostani közgyűlésének elején Tordai imára hívta az egybegyűlteket, érzékeltetve: a későbbiekben bajos lenne vallási kötelezettségekre hivatkozva elhagyni a helyszínt.

Aztán csaknem három órán keresztül alig történt valami. A küldöttek leszavazták azt a javaslatot, hogy zárt ajtók mögött rendezzék meg a közgyűlést. Először a napirendi pontok sorrendjéről, majd arról vitatkoztak, hogy egyáltalán melyik jelölt kerülhet fel a szavazólapra. Meg arról, hogy milyen időtartamra válasszanak ügyvezető igazgatót: úgy döntöttek, hogy a megbízás ne a jövő évi tisztújításig, hanem négy évre szóljon.

Szavaznak a BZSH képviselői
Szavaznak a BZSH képviselői
Kallos Bea / MTI

Mivel az utolsó pillanatokban egy jelölt visszalépett, végül négyen indultak az ügyvezetői tisztségért. A jelöltek rövid beszédei után titkos szavazás következett. Az első fordulóban senkinek nem sikerült megszereznie az ötven százalékot. Ketten kiestek, az első kettő – Schwezoff Dávid 24, Kunos Péter 15 vokssal – bekerült a második fordulóba.

Az egyik jobboldali orgánum felmelegítette, hogy Kunos Pétert az Agrobank vezérigazgatójaként a kilencvenes évek végén börtönbüntetésre ítélték. A közgyűlésen mondott beszédében Kunos megjegyezte: „Nem esett jól, hogy valaki vagy valakik még mindig ezzel jönnek”.

A küldötteknek írt bemutatkozásában részletesen is kitért az ügyre. Megállapítása szerint bankja akkori hitelbiztosítéki rendszere bizonyos nem szakmabeli berkekben félreértéssel, hozzá- és meg nem értéssel találkozott. Első fokon felmentették, másodfokon elmarasztaló ítélet született. Akkoriban nem volt fellebbezési lehetősége.

„Néhány év múltán az Agrobankéhoz hasonló hitelbiztosítéki rendszerek alkalmazása mind a pénzintézetek, mind a később létrejövő befektetési alapok és kockázati tőketársaságok körében egyre inkább általános gyakorlattá vált. Ma már egyetemen is tanítják a bank akkoriban alkalmazott módszerét” – állította Kunos Péter, hozzátéve: több mint tíz éve bírói döntéssel felmentették a büntetett előélet hátrányos következményei alól, erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezik.

A választás második fordulója szoros versenyt hozott: Schwezoff Dávid 27, Kunos Péter 24 szavazatot szerzett.

Schwezoff Dávid, a BZSH új ügyvezető igazgatója előzőleg így ajánlotta magát: „pénzügyi területen és szervezetfejlesztésben szerzett évtizedes vezetői tapasztalataimat kívánom a zsidó közösség javára kamatoztatni”.

Zoltai Gusztáv távozása körül továbbra is sok a találgatás. Korábban Heisler András, a Mazsihisz elnöke Zoltai lépését részben a Szabadság térre tervezett megszállási emlékművel magyarázta. Mások viszont inkább azzal, hogy befejeződött a Mazsihisz gazdasági átvilágítása. A BZSH előző közgyűlésen annyi legalább kiderült, hogy Zoltai Gusztáv nem önszántából mondott le. Közölte, hogy felmondólevelét Feldmájer Péter, a Mazsihisz alelnöke (volt elnöke) írta meg és tette elé. Zoltai titoktartási kötelezettséget vállalt.

A Mazsihisz jövő héten tart közgyűlést. A kérdés ugyanaz: ki lesz az új ügyvezető igazgató?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.