Budai újabb melléfogása: a BRFK halkan lezárta a filozófusügyet

Budai Gyula megint nagyot bukott az elszámoltatással. A rendőrség bűncselekmény hiányában az összes "filozófusügyet" lezárta. A döntésről a "filozófusbotrányt" meglehetősen bő lére eresztve tárgyaló kormányhű lapokban nem lehet olvasni.

Bűncselekmény hiányában a rendőrség az összes, az úgynevezett "filozófusüggyel" kapcsolatban folyó, gazdasági jellegű nyomozást megszüntette a napokban – erősítette meg a Népszava értesülését Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője. A négy különálló nyomozás közül egyet még a múlt hét elején zártak le, a másik hármat pedig azóta szüntették meg azzal, hogy a gazdaságvédelmi nyomozók bűncselekményre utaló jelet nem találtak a csaknem másfél éve folyó eljárások során.

Mindez azt jelenti, hogy alaptalanul hozta hűtlen kezeléssel összefüggésbe a hazai filozófia legjelesebb képviselőit az Orbán-kormány elszámoltatási kormánybiztosa, valamint a jobboldali sajtó. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos ugyan ismeretlen tetteseket jelentett fel, ám a jobboldali sajtó segített "nevesíteni" az általa gyanúba kevert szakembereket, akadémikusokat. Egy ízben Budai azt mondta: azért jelentett fel ismeretlen tetteseket, mert "neki nem dolga megállapítani", ki mennyire felelős, de "úgy döntött", a büntetőjogi felelősség "megállapítható".

A kormánybiztos tavaly év elején elmondta, az azt megelőző hónapokban hat, összesen csaknem 500 millió forint összegű pályázatot vizsgált, ezek közül kettőnél állapították meg, hogy nem történtek jogszabálysértések, négyben viszont feljelentést tett, mert úgy találta, hogy több olyan külsős cég volt, amelyekhez "kiszervezték" a filozófiai tárgyú pályázatok megvalósítását, pedig – mint mondta – a filozófusok "munkaköri leírásához tartozott", hogy részt vegyenek ezekben a projektekben.

A Budai által vizsgált ügyek egy része a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Programhoz (NKFP) kapcsolódó pályázat volt, jellemzően 2004–08 közötti időkből. Holott volt számos olyan jobboldali gon­dolkodó, akik 2001 után komoly összegeket nyertek NKFP-s pályázatokon. Legtöbbjük tagja a Professzorok Batthyány Körének, és akárcsak a Magyar Nemzet által támadott "Heller Ágnes és köre", több tízmilliót nyertek (Hellerrel, aki úgy nyilatkozott, a nyilvánosan kezdett eljárásokat titokban szüntetik meg, azt sem közölték, hogy a nyomozást korábban megszüntették – A szerk.). Nyíri Kristóf például, aki a botrány nyomán arról beszélt, hogy a filozófia "olcsó tudomány", 2001-ben 43 millió forintot kapott.

A nyomozások megszüntetéséről most mélyen hallgató jobboldali sajtó – mintegy ráerősítve Budai vádjaira – 2010-11-ben cikksorozatot szentelt a témának. Egy időben már olyan méreteket öltött a filozófusok elleni elszámoltatási és sajtóhadjárat, hogy a külföld felháborodása nyomán ezt már a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke sem hagyhatta szó nélkül. Pálinkás József közölte: "a sajtó munkatársainak feladata, hogy a közvéleményt minderről hitelesen és kiegyensúlyozottan tájékoztassák, ugyanakkor elkerüljék az igaztalan vádaskodást, a megelőlegezett ítélkezést". Az elnök egyúttal elítélte a szakszerűtlenséget, a megfontolatlanságot és a "mesterségesen gerjesztett politikai sárdobálást".

Budai Gyula kormánybiztos célkeresztjébe került a Négy Mancs Állatvédő Alapítvány
Reviczky Zsolt 2009.10.08. Digitális Budai Gyula MAGOSZ Oszkó Péter, pénzügyminiszter.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.