Budai rárepült a madárrezervátumra

Természetkárosítás és hűtlen kezelés miatt feljelentést tett Budai Gyula a nagybereki madárrezervátum ügyében. Az elszámoltatási biztos szerint gond van az állami föld bérleti szerződésével, valamint a védett terület vízszintjével is. A haszonbérlő szerint a vádak alaptalanok.

Hűtlen kezelés és természetkárosítás elkövetésének gyanúja miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányságon feljelentést tett ismeretlen tettes, illetve tettesek ellen az elszámoltatási kormánybiztos a nagybereki madárrezervátum ügyében - tudta meg a távirati iroda Budai Gyulától.

A nagybereki madárrezervátummal kapcsolatban először a Vidékfejlesztési Minisztérium rendelt el vizsgálatot, miután május végén a Balatonfenyves melletti, különösen védett madárrezervátum vízszintje a kritikus szint alá süllyedt. A vizsgálat során kiderült, hogy nyolcezer hektárnyi állami földet - amely a védett területet is magában foglalja - évi 80 ezer forintért 99 évre adták bérbe még 1992 áprilisában.

Az Állami Vagyonügynökség 1992-ben a Balaton-nagybereki Állami Gazdaság jogutódjaként létrehozott - azóta bt.-vé alakult - Hubertus Agráripari Rt.-vel kötött szerződést, s a hektáronkénti 10 forintos haszonbérleti díj egyebek mellett a vadászati jogokat is tartalmazta. A szerződések áttekintését követően a kormánybiztosi hivatal megállapította: alapos a gyanúja annak, hogy a szerződésben szereplő feltételek miatt az államot 7-8 milliárd forintos kár érte. Emellett a szerződésben több jogszabályellenes kitételt is találtak, ezért a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél a szerződés semmissé nyilvánítását és a terület állami birtokba vételét kezdeményezték.

A Hubertus Bt. korábban azt közölte az MTI-vel, hogy az elmúlt csaknem húsz évben a cég tevékenységét "mindenkor a korrektség és a jogszabályok tisztelete határozta meg". A társaság ügyvezetője szerint szó sem lehet természetkárosításról a nagybereki madárrezervátumban, a védett terület vízszintje nem csökkent kritikusra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.