galéria megtekintése

Elszabadultak az indulatok Budaházy tárgyalásán, Morvai a bíróval vitatkozott

71 komment


Lencsés Károly

A Magyarok Nyilai nevű terrorszervezetet Budaházy György hozta létre a vád szerint, amelynek tagjai 2007-ben és 2008-ban Molotov-koktéllal támadtak az akkori kormánypártok, az MSZP és a SZDSZ pártirodáira és egyes politikusok otthonaira. Az elsőfokú ítélet szerint Budaházynak tizenhárom évre börtönbe kell vonulnia, de ebbe a tizenhárom évbe beleszámít az előzetesben, illetve a házi őrizetben töltött idő. A tárgyalás eleinte nyugodtan zajlott, de amikor az ügyész bejelentette, hogy súlyosbításért fellebbez, elszabadultak az indulatok.

Tizenhárom év fegyházbüntetésre ítélte a terrorcselekménnyel, testi sértéssel, kényszerítéssel vádolt Budaházy Györgyöt első fokon a Fővárosi Törvényszék kedden. Tíz évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is, tehát addig a rács mögött sem élhet a választójogával.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

A bíróság a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségét is kizárta, beszámítják viszont ez előzetes letartóztatásban és házi őrizetben töltött összességében több esztendőnyi időt.

 

A másodrendű vádlott 12 évet kapott terrorcselekmény, lopás, lőfegyverrel visszaélés miatt, míg négy embert tíz, egy másikat kilenc, többeket pedig öt-hét év közötti letöltendő szabadságvesztésre ítéltek. Ketten azonban megúszták két év körüli felfüggesztett szabadságvesztéssel.

Szimpatizánsai vastapssal fogadták Budaházyt a zsúfolásig megtelt tárgyalóteremben . „Szabadság!" – üdvözölte a híveit a vádlott. Ünneplésre azonban nem volt okuk, hiszen a 17 vádlott többsége – feltéve, hogy másodfokon nem születik alapvetően más verdikt – hosszú évekig börtönben marad. Ezt hallva többen sírva fakadtak, de a tárgyalóteremben – miután a bíró többször figyelmeztette a hallhatóságot – nem volt rendbontás egésuen addig, amíg az ügyész be nem jelentette, hogy súlyosbításért fellebbez. Ekkor az indoklását pfújolásokkal és bekiabálásokkal zavarták meg, a közönség soraiból többen elkezdték énekelni a magyar himnuszt és a székely himnuszt is. Eközben Budaházy hívei kintről feltépték a tárgyalóterem ajtaját, mire a folyosón rendőrök sorakoztak fel. A rendbontás miatt a tárgyalótermi karzatot háromnegyed kettő után kiürítették. Kettő körül állt helyre a rend. 

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

A vád szerint Budaházy hozta létre azt a Magyarok Nyilai nevű terrorszervezetet, amelynek tagjai 2007-ben és 2008-ban Molotov-koktéllal támadtak az akkori kormánypártok, az MSZP és a SZDSZ pártirodáira és egyes politikusok otthonaira. Így Szilvásy György volt titokminiszter, Hiller István akkori oktatási miniszter, valamint Kóka János szabaddemokrata frakcióvezető háza is a célpontok között szerepelt.

Különben Fidesz-irodák is szóba kerültek, de Budaházy állítólag az ezek ellen irányuló akciókat lefújta.

A szervezet tagjai felgyújtották a Vörös Csepel nevű szórakozóhelyet, a Broadway jegyirodát, valamint két melegbárt is, s az egyiket akkor, amikor vendégek voltak odabent. De felrobbantottak egy székesfehérvári pénzkiadó automatát is, hogy pénzt szerezzenek. A cél a vád szerint az volt, hogy félelmet keltsenek, s a kormányt a politikájának megváltoztatására – illetve előrehozott választások kiírására – kényszerítsék. Ezért az ügyészség szokatlanul szigorú büntetést javasolt, s Budaházyt – akit bűnszervezetben való közreműködéssel gyanúsítottak – húsz évre csukta volna börtönbe.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

A szigorú büntetést annak ellenére is indokoltnak tartották, hogy a csoport akciói miatt mindössze egyetlen ember sérült meg. Csintalan Sándort, a Hír TV műsorvezetőjét – az MSZP egyik korábbi vezetőjét – ugyanis 2007 decemberében álarcos támadói véresre verték, s közben a sértett vallomása szerint azt kiabálták, hogy „te mocskos, büdös zsidó". A bántalmazás oka az lehetett, hogy Budaházyt Csintalan az egyik műsorában a szocialisták ügynökének nevezte.

A vádlottak többsége a vádakat tagadta, de volt közöttük olyan is, aki saját magára és társaira is terhelő vallomást tett.Mindannyian fellebbeznek az ítélet ellen.

Szikinger István, Budaházy ügyvédje viszont még májusi védőbeszédében azt hangoztatta, hogy boldog az az ország, amelynek „csak" ilyen terroristái vannak. Szerinte a nyomozás során több törvénysértés történt, mert a gyanúsítottakat megfenyegették, illetve jogellenesen folytattak titkos információgyűjtést, ezért azt szeretné elérni, hogy Budaházyt minden vádpont alól mentsék fel.

Az ügyészség álláspontja viszont az volt, hogy alapos szervezés és szigorú hierarchia jellemezte a csoportot – így megalapozott a bűnszervezetben elkövetés vádja, mint súlyosító körülmény –, amelynek vezetője, Budaházy a „katonai parancsnokság" elnevezést használta. A tagok tehát „katonák" voltak, akik Budaházynak jelentettek, és az ő utasítására gyakorlatoztak, felkészülve egyebek mellett a Molotov-koktélos támadásokra is.

Az ügyészség különben alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete miatt Budaházyt a 2006-ban és 2007-ben megjelent írásai miatt is megvádolta. A Kúria viszont megállapította, hogy nem követett el bűncselekményt. Közmunkára ítélték viszont 2009 decemberében azért, mert néhány héttel a Fidesz vereségét hozó 2002-es országgyűlési választások után a társaival lezárta az Erzsébet hidat.

Az akkori ítélethirdetéskor egyébként éppen előzetes letartóztatásban volt, mert a gyanú szerint országgyűlési képviselőket igyekezett megfélemlíteni, hogy befolyásoljon parlamenti döntéseket. Éppen ebben ez ügyben született most első fokon verdikt.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Az ítélethirdetésen megjelent Morvai Krisztina jobbikos EP-képviselő és Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, volt jobbikos parlamenti képviselő is. A rendbontás alatt Morvai leállt vitatkozni a bíróval az ítéletről.

Budaházy több mint két évet töltött előzetes letartóztatásban, nagyjából egy évet pedig házi őrizetben. Szabadságvesztés kiszabása esetén ezt be kell számítani, így egy nap előzetes egy napi börtönnek felel meg. Szabadságvesztéskor viszont más a helyzet: fegyházbüntetésnél öt, börtön fokozat esetén négy, fogház esetén három nap házi őrizettel tudható le egy nap. Budaházynál így például egy évnyi – 365 napos – házi őrizet után 73 nappal csökken a szabadságveszés ideje. A 13-ból neki tehát – amennyiben másodfokon sem változik a helyzet – az előzetest és a házi őrizetet levonva is majdnem 11 évet börtönben kell töltenie.

A Jobbik igazságtalannak tartja, hogy a Fővárosi Törvényszék első fokon tizenhárom év fegyházbüntetésre ítélte a terrorcselekménnyel, testi sértéssel, kényszerítéssel vádolt Budaházy Györgyöt. Az ellenzéki párt a keddi ítéletre reagálva közleményében az elmúlt 26 év legnagyobb szégyeneként értékelte, hogy míg Budaházy Györgyöt elítélik, „addig sem a Biszku-féle kommunista vezetők, sem a rablóprivatizáció egyetlen tettese, sem egyetlen korrupt politikus, sem a 2006-os rendőrterrorért felelős Gyurcsány Ferenc és társai nem kerültek rács mögé, Vizoviczki László pedig ki tudja, honnan előteremtett negyedmilliárd forint ellenében odahaza dőzsölhet”.

A Jobbik azt írta: Budaházy György a szocialisták 2002-es csalásgyanús győzelme után a szavazatok újraszámlálását követelte, négy évvel később, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülését követően pedig a Gyurcsány-kormány távozását követelő tömegek egyik vezérévé vált. „Arcpirítónak tartjuk, hogy ez az ítélet épp 2006. tízedik évfordulója előtt született meg” – írták.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

A Demokratikus Koalíció alelnöke üdvözölte, hogy a Fővárosi Törvényszék kedden, első fokon tizenhárom év fegyházbüntetésre ítélte a terrorcselekménnyel, testi sértéssel, kényszerítéssel vádolt Budaházy Györgyöt. Vadai Ágnes közleményében az ítéletre reagálva úgy fogalmaz: ez az első alkalom, hogy ítélet született egy szélsőjobboldali terrorista ellen, aki robbantásokkal próbálta megfélemlíteni a korábbi, baloldali kormány tagjait.

A politikus kijelenti, hogy a magyar jobboldal a keddi ítélettel „megkapta rég megérdemelt bizonyítványát, még ha a 2006-tól kezdődően erőszakos bűncselekményeket politikai alapon elkövető terrorcsoport ítéletére tíz évet kellett is várni”. A DK szerint az ügy rávilágít arra, hogy Magyarországon nem a háború elől menekülők, hanem az Orbán Viktor és Vona Gábor szárnyai alatt felnőtt erőszakos csoportok jelenthetnek terrorveszélyt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.