Búcsúlevél Navracsics Tibornak

Az információszabadságról szóló törvény elfogadása hiteltelenné tesz minden kormányzati antikorrupciós intézkedést, ezért az atlatszo.hu, a K-monitor, a Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International és a Budapest Intézet kilép az antikorrupciós munkacsoportból. Navracsics Tibornak küldött levelüket alább közöljük.

dr. Navracsics Tibor miniszter úr részére
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Tisztelt Miniszter Úr!

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény  (Infotv.) módosításának rendkívüli sürgősségi eljárásban történt elfogadásával a kormánypártok  többszörösen megsértették az átláthatóság és a nyílt kormányzás elveit. Az indokolatlanul gyorsított  eljárás semmiféle szakmai egyeztetést nem tett lehetővé, a módosító pedig – az üzleti titok alóli  kivétel rendezése ellenére -- számos ponton jelentősen gyengíti az információszabadságot.

Mindez különösen elszomorító egy héttel azután, hogy a kormány bemutatta az OGP-hez készített akciótervét Londonban, vállalásokat téve arra, hogy miként teszi átláthatóbbá saját működését. Tartalmi aggályainkat a ma reggel kelt levelünkben már megosztottuk Önnel. Álláspontunk szerint a kormány azáltal, hogy nem lépett fel az Infotv. védelmében, hiteltelenné és értelmetlenné tette  mindazokat az erőfeszítéseket, amelyek a civil és kormányzati szakértők tettek annak érdekében, hogy a Nyílt Kormányzati Együttműködés és a Kormány korrupció megelőzési programja keretében átláthatóbbá és követhetőbbé tegyék a közpénzköltést Magyarországon.

A Kormány valódi elkötelezettsége nélkül nem lehet a korrupció ellen fellépni, ennek veszélyére már több ízben felhívtuk a figyelmet. Az Infotv. módosításának elfogadása azonban pont arra mutat rá, hogy a kormány vezetői részéről nincs valódi szándék a korrupció visszaszorítására, a közpénzekkel gazdálkodó szervezetek átláthatóságának erősítésére. Miközben számos olyan problémás területen, mint a pártfinanszírozás vagy a lobbi-szabályozás három év elteltével sem sikerült pozitív változást elindítaniuk, az információszabadság gyengítésével azt is megnehezítik, hogy a közpénzköltésről valós tájékoztatást kapjanak a választópolgárok.

Közadat-kiadás önkényes megtagadásának lehetőségével a demokrácia alapjai sérülnek, a korrupció visszaszorításában pedig ismét egyet hátralép Magyarország. Az Infotv. módosítása igyekszik azt is lehetetlenné tenni, hogy az újságírók és civileka saját eszközeikkel küzdjenek a korrupció ellen, illetve hogy kormányzati intézkedések, programok adataihoz való, kutatási célú hozzáférés a közpolitikai döntések megalapozottáságát támogassa.

Mindezek tükrében arra jutottunk, hogy a kormány korrupcióellenes munkacsoportjában való részvételünkkel – tekintettel arra, hogy érveink nem találnak meghallgatásra, nem hogy megfontolásra – nem tudunk érdemben hozzájárulni a korrupció elleni küzdelemhez, a nyílt kormányzat hiteles kiépítéséhez, további maradásunk csupán a kormány a korrupció ellen folytatott látszattevékenységét legitimálná a kormányzat kommunikációjában.

Az aláíró szervezetek ezért úgy döntöttek, a mai nappal kilépnek a munkacsoportból. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne követnénk nyomon a kormány tevékenységét, állásfoglalásainkkal, szakmai munkánkkal a jövőben is mindent megteszünk azért, hogy Magyarország egy átláthatóbb, állampolgárainak aktív részvételével működő demokratikus jogállam maradjon.

Budapest, 2013. április 30.

Tisztelettel,

Alexa Noémi
Transparency International Magyarország
Bodoky Tamás
atlatszo.hu
Hídvégi Fanny
Társaság a Szabadságjogokért
Léderer Sándor
K-monitor
Reszkető Petra
Budapest Intézet

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.