galéria megtekintése

Kilenc új börtönt építenek, várják a magyarországi bűnözőket

14 komment


Fekete Gy. Attila

Negyven önkormányzat ajánlott fel a területén ingyentelket börtönépítésre a Belügyminisztérium pályázatán. Lajtár József vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának gazdasági és informatikai helyettese ezért biztos abban, hogy lesz majd kőműves is, aki felépíti azt a kilenc fegyintézetet, amelyek 2018 második felétől fogadják majd az elítélteket. Ahogy abban is, hogy lesz majd elég börtönőr és munka is a fogvatartottaknak.

– Hol és hány új fegyintézet épül a férőhelybővítési program keretében?

– Összesen kilenc. Egy ezer és nyolc ötszáz fő befogadóképességű. Egyszerre épülnek majd, és a tervek szerint 2018 második fél évére kell elkészülniük. Valamennyi intézményben lesz fogház-, börtön- és fegyházfokozatú körletek.

– Fogház? Az a legenyhébb fogvatartási fokozat. Nem lenne már itt az ideje alternatív büntetés-végrehajtási formákra cserélni?

– Jogos a felvetés, vannak is ilyen irányú törekvések. Például a reintegrációs őrizetet (lásd erről szóló írásunkat) bizonyos értelemben idesorolnám. Ne feledje el azonban, az előzetes letartóztatottakat is büntetés-végrehajtási intézetekben helyezik el.

– Láthatóan döntően Kelet- és Délkelet-Magyarországon épülnek az új börtönök. Miért, amikor a statisztikák szerint bűncselekmények zömét Budapesten és az ország középső, illetve nyugati felében követik el?

 

– Sok más mellett az volt az egyik fő szempont az új fegyintézetek helyének kiválasztásakor, hogy az elítéltek a lakóhelyükhöz a lehető legközelebb tölthessék le a büntetésüket. Borsodban már eddig is kevés volt a férőhely, ezért döntöttünk Ózd mellett. Szabolcsban előfordult, hogy 200-250 százalékos telítettséggel üzemelt a megyei börtön, Kemecse és Csenger megépítésével várhatóan jelentősen csökken majd ott a zsúfoltság. Kunmadarason épül az egyetlen ezerfős fegyintézet. Hajdú és Békés megye börtöngondjait a komádi és a békési új létesítmény orvosolja majd, míg a Dél-Dunántúlon a komlói új fegyintézet csökkenti majd a zsúfoltságot. Észak-Magyarországon pedig a Bátonyterenyén épülő intézet.

– Nem az ország leggazdagabb települései. Hogy fognak majd önök a felsorolt településeken munkát adni a raboknak? Mert gondolom, az alapelv nem változik: az elítélteknek dolgozniuk kell ezután is.

– Úgy van. Lesz munka mindenütt. A telekfelajánlásra kiírt pályázatban feltétel volt, és az értékeléskor is nagy súllyal esett latba, hogy milyen és mennyi munkát tud a település és vonzáskörzete biztosítani az elítélteknek. Bőséges ajánlatot kaptunk. Csengeren például súlyos munkaerőhiánnyal küzd a mezőgazdaság. Azt ígérték, folyamatosan tudnak majd munkát adni az elítélteknek. Lesznek persze olyan intézmények is, ahol majd inkább a „bástyafalakon belül” alakítunk ki munkahelyeket, és oldjuk meg a foglalkoztatást.

– Mennyibe kerül majd mindez az adófize­tőknek?

– Egy férőhely kialakítása mintegy tízmillió forintba kerül. A kormány az egész programra – benne az üzemeltetésre, a személyi állományra – 102 milliárd forintot hagyott jóvá.

– Elég lesz?

– Ezután adják be a pályázataikat a börtönépítésre jelentkező vállalkozások. Majd meglátjuk, milyen ajánlatokat tesznek,
és az mire lesz elég.

– Országszerte súlyos munkaerőhiánnyal küzd az építőipar. Lesz elég olyan kőműves, aki képes felépíteni egy modern börtönt?

– Épp ma (interjúnk múlt pénteken készült – a szerk.) zárult le egy nem e program keretében felépítendő, 500 férőhelyes börtön megvalósítására kiírt tender. Nyolc cég, illetve konzorcium jelentkezett. Egy nyerhet, hét tehát még próbálkozhat máshol. Nem aggódom. Jó a büntetés-végrehajtás híre: mindig pontosan fizetünk, ami manapság nem közömbös egy vállalkozás számára.

– Hány ember kell a börtönök működtetéséhez, és őket honnan toborozzák majd?

– Maga a program 2500 új munkahelyet teremt – ezek kivétel nélkül olyan munkák, amelyeket kizárólag nem fogvatartottak láthatnak el; fegyőr, nevelő, és a többi. Amikor a telket felajánló települések közül választottunk, szempont volt az is, hogy az adott helyen hány potenciális munkavállalót találhatunk. Még el sem kezdtük a toborzást, máris beérkezett vagy 700-800 önéletrajz. Nem hiszem, hogy gondot fog okozni a létszám feltöltése. Minimum 220-240 ezres bruttó fizetést kínálunk havonta, de még ez is kiegészül további juttatásokkal, például a cafeteriával. Az adott térségekben nem sok munkáltató kínál ilyen fizetést. Biztos vagyok benne, hogy 2017. január elsejére az induló 1250 fős létszámot fel tudjuk venni.

– Értem, de a honvédség is toboroz, most döntött a kormány 3000 új rendőr kiállításáról. Ugyanazokra a férfiakra és nőkre vadásznak mindhárman a munkaerőpiacon.

– Mi helybe visszük a munkát, amit egy adott helyen kell végezni. Ez csak egy körülmény, ami előnyt jelenthet az ön által említett szervekkel szemben.

– Szombathely, Tiszalök és Veszprém kivételével az összes hazai fegyintézet felújításra szorul. Lesz erre pénz, és főleg akarat?

– Az év végéig befejeződik mindenütt a mellékhelyiségek leválasztása. Sok helyen csak egy függöny választotta el az illemhelyet a zárka lakórészétől, amiért folyamatosan elmarasztalt minket az Európai Unió és a jogvédő szervezetek is. Ezt a munkát azonban elsősorban fogvatartott-foglalkoztatással oldjuk meg. És úgy, hogy az átépítések hatására semmiképpen se nőjön a zsúfoltság.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.