Brüsszel már nem blokkolja a szlovák gázt

Az Európai Bizottság szerint a magyar–szlovák gázvezetéket üzemeltető állami Magyar Gáz Tranzit (MGT) Zrt. tulajdonosi szerkezete immár nem ütközik az uniós szabályokba, arra kiadhatók a végső engedélyek – derül ki az unió honlapjára felkerült dokumentumból.

Az Európai Bizottság szerint a magyar–szlovák gázvezetéket üzemeltető állami Magyar Gáz Tranzit (MGT) Zrt. tulajdonosi szerkezete immár nem ütközik az uniós szabályokba, arra kiadhatók a végső engedélyek – derül ki az unió honlapjára felkerült dokumentumból. Nem mindig látták ezt így. A magyar–szlovák gázkapcsolat megteremtésére 2011-ben az állami MVM alapította meg az MGT-t. Ez sérti az uniós jogot, amely kimondja: vezetéket nem üzemeltet kereskedő, márpedig az MVM az.

A magyar kabinet először úgy próbált kimozogni a várható tilalom elől, hogy 2012-ben a cég fele az állami Magyar Fejlesztési Bankhoz került. Egy évre rá, amikor az építkezés már javában folyt, az EU jelezte, hogy ezt sem fogadja el. Egy zárójeles megjegyzés erejéig a negyedrészt állami Mol tulajdonában lévő, az összes többi hazai központi vezetéket üzemeltető FGSZ-t ajánlották.

Az Orbán-kabinet ellenállt az erős célzásnak, de az újabb megoldással tavaly októberig várt. Pedig a két érintett állam kormányfője, Orbán Viktor és Robert Fico márciusban már át is adta a létesítményt. Az év végén az MGT tulajdonjoga a Belügyminisztériumhoz (BM) került. Az Európai Bizottság ennek kapcsán arra hivatkozik, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) beszámolója szerint a BM jelenleg semmi módon nem érdekelt a hazai gázpiacon, az Orbán-kabinet miniszterei saját területükön önállóan döntenek, a kormányfő nem utasíthatja őket.

(Eme, kultúrország képét idéző megállapításra a tények rácáfolni látszanak. Orbán Viktor a hivatalos tudósítások szerint is több alkalommal adott ellentmondást nem tűrő utasításokat Pintér Sándornak. Noha Orbán Viktor más minisztereit is előszeretettel utasítja nyilvánosan, híradásainkból leszűrhető, hogy a kormányfő leginkább Pintér Sándort kötelezi erre-arra.)

Brüsszel mindenesetre hitelt adott a magyar hatóság értékelésének. Így a hazai engedélyek kiadását már semmi nem gátolja. A végső engedély ugyanakkor továbbra is várat magára. Az uniós hozzájárulás birtokában most újraindult az a próbaüzem, amit eredendően a tavalyi év második felére terveztek, és amit a több hónapos csúszás ellenére a kivitelező OT (volt Olajterv) a maga részéről december 31-én már lezártnak tekintett, bár a megrendelő több kérdésben vitázik az OT-vel.

Míg Orbán Viktor még decemberben is január 1-jei indulásra tett ígéretet, az még a februári magyar–orosz kormányközi találkozóig sem történt meg. Bár a kormányfő azért döntött a magyar–szlovák vezeték megvalósítása mellett, hogy több nyugati gáz érkezzen az országba, az üzemkezdet elhúzódása a jelek szerint nem rontotta tárgyalási pozícióit a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott gáztárgyalásain.

Ez megkérdőjelezi a beruházás értelmét. Az MGT szerint az újabb próbaüzem március 10.–április 30. között zajlik. Szakértők szerint az MGT-nek ezalatt még számos dokumentumot kell kidolgoznia és elfogadtatnia ahhoz, hogy a MEKH és a bányakapitányság a rendelkezésére álló akár több hónap alatt kiadja a kereskedelmi üzem megkezdéséhez szükséges végső engedélyeket. Állítólag a vezeték tulajdonjogán is van még mit tisztázni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.