Vámosszabadi lerázná a menekülteket, de nem lehet

Személyesen vitte el Végh Zsuzsanna főigazgató a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal válaszát a vámosszabadi alpolgármesternek. Eszerint a helyi menekülttábort egyelőre nem zárják be. Sőt, bővítik a befogadóállomást.

A menekülttábor bezárását folyamatosan követelő vámosszabadi önkormányzat Pintér Sándor belügyminiszter ígéretét kérte számon, aki állítólag tavaly ősszel azt mondta a helyiek képviselőinek. Ha Magyarországon lehetőség nyílik valamelyik tábor bezárására, az elsők között lesz a vámosszabadi.

Az ajtó záródik, a tábor nyitva marad
Az ajtó záródik, a tábor nyitva marad
M. Schmidt János / Népszabadság/archív

A tábort megszüntetni kívánó vámosszabadiak reményét különösen az erősítette fel, hogy Orbán Viktor debreceni látogatása alkalmával még az ottani városvezetők számára is meglepő bejelentést tett. Papp László polgármester csak azt kérte a miniszterelnöktől, ne növeljék tovább a tábor kapacitását. Orbán pedig erre azt válaszolta, nemhogy nem bővítik, hanem inkább bezárják a létesítményt.

Ezek után fordultak a Győr melletti vámosszabadiak a bevándorlási hivatalhoz. Ám Végh Zsuzsanna a település honlapján a Sajnos bővítik a menekülttábort! címmel olvasható közlemény szerint arról tájékoztatta őket, hogy a tábort nem tudják bezárni. Jelenleg csak ezen a befogadóállomáson van szabad hely; Debrecenben és Bicskén már betonozzák az alapokat, amelyekre az ideiglenesnek szánt lakókonténereket tervezik. Ilyen építkezést Vámosszabadin nem terveznek, ám az épületen belüli szobák jobb kihasználásával a tábor eddigi 216 fős névleges kapacitását 300 fősre emelik. A táborban most 273-an vannak elszállásolva.

Az idén eddig 46 050 menedékkérelmet regisztráltak idehaza, tavaly az egész évben 43 ezret, 2013-ban pedig 28 ezret. A menedékkérők többsége szír, iraki vagy afgán származású, tehát háborús övezetből érkezik. A település vezetése közleményében rögzítette: a bevándorlási hivatal illetékesei nem jó hírekkel érkeztek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.