Botrány a Polt Péter kontra Kis János per tárgyalásán

Megkezdődött a személyiségi jogi per, amit Polt Péter legfőbb ügyész indított Kis János filozófus és az Élet és Irodalom ellen egy tavaszi cikk miatt. A tárgyalás kis híján botrányba fulladt, mivel az alperes oldalán olyan személyek is perbe akartak lépni, akik más-más okokból hosszú ideje támadják az ügyészséget.

A legfőbb ügyész egy olyan cikk miatt perelte be Kis Jánost, ami az idén áprilisban az Élet és Irodalomban jelent meg. Az írás röviden érintette az ügyészséget. Kis János - aki a rendszerváltás egyik meghatározó alakja és azt követően évekig az SZDSZ egyik vezető politikusa volt - a felperesek által kifogásolt szövegrészben azt írta: "Tavaly megválasztották a legfőbb ügyészt, ő 2019-ig tölti be ezt a tisztséget. Előző hivatali ciklusa idején már bőségesen bizonyította, hogy hivatalát nem pártatlan közszolgaként, hanem megbízója kiszolgálójaként tölti be."

A felperesek jogi képviselője a csütörtöki tárgyaláson kifejtette: ez a valótlan, indokolatlanul sértő tényállítás hátrányosan befolyásolja felperesek társadalmi megítélését, és a legfőbb ügyész politikai elfogultságára utal az a szövegrészlet, amely szerint nem pártatlanul tölti be hivatalát, hanem kiszolgálva megbízóját, aki az írás szerint nyilvánvalóan a Fidesz-KDNP pártszövetség.

A felperesek jogi képviselője arra is felhívta a figyelmet, hogy a jogi szakirodalom szerint a vélemény, értékítélet alapjául szolgáló tények valóságtartalmát is lehet és kell is vizsgálni az ilyen jellegű jogvitákban, ugyanis a minden ténybeli alapot nélkülöző kifejezések túlzóak, gyalázkodó jellegűek lehetnek és ezért korlátozhatóak. Továbbá az az alkotmánybírósági elvárás, hogy a közszereplőknek többet kell tűrniük a nyilvános kritika vonatkozásában, mint másoknak, nem vonatkozhat a minden valóságalapot nélkülöző, sértő véleményekre. A felperesek a jogsértés megállapítását, nyilvános elégtételt, 1-1 millió forint nem vagyoni kártérítést, valamint közérdekű bírság kiszabását kérik a bíróságtól a hetilap kiadója és az írás szerzője vonatkozásában, továbbá perlik Kovács Zoltán főszerkesztőt is.

Az alperesek jogi képviselője a kereset elutasítását kérte azzal, hogy a cikk egésze a demokratikus közélet vitáiban szokásos kritikai vélemény egy közszereplőről, a nyílt, demokratikus közélet önmagában is védendő érték, ebben az ügyben annál is inkább oltalomra szorul a bíráló véleménye, mert egy magas közjogi méltóságot érint, azok bírálhatósága pedig mindig nagy jelentőségű egy demokratikus társadalomban. Az ügyvéd rámutatott arra is, hogy a támadott írás amellett, hogy véleményt, értékítéletet fogalmaz meg, az alkotmányozás egészéről, előzményeiről és következményeiről szóló tudományos igényű elemzés is, de semmiképpen nem becsmérlő, lejárató jellegű, öncélú gyalázkodás. Az Alkotmánybíróság álláspontja és az európai normák szerint pedig az ilyen jellegű írások tényszerűségéről bíróság nem foglalhat állást, a közszerepelőknek pedig tűrniük kell a nyilvános kritikát.

Az alperesi képviselő kifejtette, hogy a cikk egyébként sem nélkülöz minden ténybeli alapot, hiszen utal Polt Péter korábbi legfőbb ügyészi tevékenységére. Az ügyvéd emlékeztetett arra, hogy akkoriban nagy vitákat kavartak azok az esetek, ahol olyan - egyesek szerint a Fideszhez köthető, kétes - ügyletek kapcsán tagadta meg a nyomozást a Polt Péter vezette ügyészség, mint például a Happy End kft., az Országimázs Központ, vagy az MTV és a Millenáris kft. gazdálkodása.

A tárgyalás kis híján botrányba fulladt, miután a teremben megjelent és az alperesek oldalán beavatkozóként a perbe akart lépni több olyan személy, aki évek, évtizedek óta vitában, perben áll az ügyészséggel. A beavatkozást kérők egy része fennhangon szóváltásba bocsátkozott a bíróval, az állami szerveket - köztük az ügyészséget, a bíróságot és az eljáró bírót is - bűnszervezethez tartozással vádolta, és amikor ezt a bíró kikérte magának, egyikük a bíró egészségügyi alkalmasságát is firtatta.

Az eljáró bíró hangsúlyozta, jelen jogvitában kizárólag arról dönthet, hogy Kis Jánosnak az Élet és Irodalomban megjelent írása sérti-e a felperesek személyiségi jogait vagy sem, más ügyet ebben az eljárásban a törvények szerint nincs módja elbírálni. Az alperesi és a felperesei oldal egyaránt ellenezte a beavatkozók perbe lépését és nyomatékosan elhatárolódott kijelentéseiktől. A bíróság elutasította a beavatkozási kérelmeket, ám ez ellen van lehetőség fellebbezésre.

A per márciusban folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.