galéria megtekintése

Ságvárin bukott ki a hatásköri káosz

18 komment


Tanács István

Megváltoztatják a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumának nevét – erősítette meg Szabó Sándor szegedi MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára. Az érintettek szerint jogi és hatásköri káosz van a minisztériumban.

Rétvári Bence maga sem tudja, hogy az a törvény, amelyre hivatkozik, nem vonatkozik az egyetemi gyakorló gimnáziumra – mondta neve elhallgatását kérő szegedi forrásunk. Az EMMI parlamenti államtitkára Szabó Sándor szegedi MSZP-s képviselő írásban feltett kérdésére adott válaszában írta azt, hogy megváltoztatják a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumának nevét.

Egy klasszikus felvétel Ságvári Endréről - ma is sokak szemét szúrja
Egy klasszikus felvétel Ságvári Endréről - ma is sokak szemét szúrja
Wikipedia

Az indoklásból kitűnik, hogy az államtitkár a önkormányzati törvényre hivatkozik, hiszen abban szerepel, hogy figyelembe kell venni a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását. Az egyetemi gyakorlóiskolákra viszont a felsőoktatási törvény vonatkozik, amely szerint a miniszternek joga van megváltoztatni egy iskola nevét. Ott azonban nincs különösebb szabályozás – ha nem tetszik neki, joga van megváltoztatni. A nyilvános vitán kívül érdemi, új fejlemény nincs az ügyben.

 

Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a sajtóból értesült az MSZP-s képviselő és a parlamenti államtitkár levélváltásáról. Kérdésünkre a rektor elmondta: az egyetem Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkárral áll kapcsolatban. Vele egyeztettek is az ügyről, elsősorban arról, hogy nem tisztázottak az átnevezés pontos jogi feltételei.

Dr. Szabó Gábor szerint egyértelmű, hogy az egyetem nem fogja kezdeményezni a Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium nevének megváltoztatását. Az ő jogértelmezésük szerint ez azt jelentené, hogy elvonnák a miniszter törvény biztosította jogát az átnevezésre. Mindenek előtt azt szeretnék, ha a minisztérium egyértelmű iránymutatást adna, ki és hogyan léphet ebben jogszerűen – akár a jogszabályok tisztázó módosítása után. Ők továbbra is ahhoz tartják magukat, hogy az intézmény felügyeletét a felsőoktatási államtitkár látja el.

Származása miatt tették tiltólistára?

„Iskolánk névadójának élete és főleg halála a mai napig megosztja a közvéleményt, s most jött el az ideje a Hatalom részéről, hogy leszámoljon Ságvárival" – írja a Ságvári egyik oktatója, aki szerint névadójuk „a fennálló rezsim szemében Bűnös!” Az átnevezés miatti tiltakozásokról korábbi cikkünkben olvashatnak.

Egyértelmű, hogy tanév közben nem lehet az iskola nevét megváltoztatni – hangsúlyozta az SZTE rektora. Úgy véli, jó lenne a konkrét kérdésről leválasztani a politikai botránykeltést és az elszabadult indulatokat. Dr. Szabó Gábor szerint túlzás volt például antiszemita vádaskodást belekeverni a vitába. Arra a felvetésre, hogy az egyetem „nem áll ellen a politikai nyomásnak", és nem áll ki gyakorló iskolája sok megbecsülést szerzett neve védelmében, a rektor azt felelte: az ügy annyira átpolitizálódott, hogy az egyetem bármilyen állásfoglalása megkérdőjelezné az intézmény politikai függetlenségét.

Korabeli akasztófahumor: Ságvári rendőrségi kartotékjára hóhéra saját fényképét tűzte
Korabeli akasztófahumor: Ságvári rendőrségi kartotékjára hóhéra saját fényképét tűzte

Személyes véleményeként elmondta: Ságvári Endréről, bárhogyan vélekedjünk róla, mint emberről, antifasiszta ellenállóról, nem lett volna szabad egy tudományegyetem gyakorló gimnáziumát elnevezni.

Politikusról nevezték el, politikai céllal.

Az iskolához jobban illenék olyan névadó, aki a szellem embereként ért el kiváló eredményeket, amelyeket egyik politikai oldalról sem lehet megkérdőjelezni. Ha megkérdezik az egyetemet, ilyen körből származó új nevet tudnának támogatni. Ezzel megelőzhető lenne az is, hogy egy későbbi kurzus politikai alapon újra kezdje a vitát.

A szegedi Ságvári Gimnázium épülete
A szegedi Ságvári Gimnázium épülete
Google Streetview

Botka László, Szeged polgármestere viszont azt mondta lapunknak: Rétvári Bence válasza elfogadhatatlan. Botka szerint egyértelmű, hogy Ságvári antifasiszta ellenálló volt, ezt utóbb Ungváry Krisztián történész is beismerte.

Erős mondatok Ságváriról

"Közvetlenül megtapasztalhattam, milyen erőfeszítéseket tett a béke mellett elkötelezett emberek összefogására". (Lichtmann Sándor véleménye régi harcostársáról)

"A felek között a megegyezés reménytelen". (Paár Ádám politológus véleménye a Ságvári-vitáról)

– Örömmel és büszkén tapasztaltam, hogy Szegeden a Ságvári ügyében világnézettől és pártállástól független teljes egység és óriási felháborodás van – nyilatkozta Botka László. – Az iskola ezen a néven vált branddé, Magyarország egyik legszínvonalasabb középiskolájává. Ha az Akadémia állásfoglalására hivatkoznak, akkor sincs igazuk: nem sorolja Ságvári nevét a tiltottak közé.

Botka megemlítette, hogy a Facebookon tízezernél többen tiltakoznak az iskola nevének megváltoztatása ellen.

Tízezren hiába tiltakoztak az iskola átnevezése ellen
Tízezren hiába tiltakoztak az iskola átnevezése ellen
Ne nevezzék át a Ságvárit Facebook oldal

Hozzátette: ha az intézmény közössége demonstrációt szervez, biztos benne, hogy rengeteg szegedi vesz részt rajta, magánemberként ő maga is ott lesz.

'Ne fáraszd magad, Endri'

1913. november 4-én született Ságvári Endre. Az illegális kommunista mozgalom legendás alakját 1944. július 27-én ölték meg. Rövid életének egy rendőrnyomozó golyója vetett véget, kultusza a kommunista évtizedekben teljesedett ki. Élettörténetét Rab László írta meg 2013-ban, Ságvári születésének századik évfordulóján.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.