Botka a miniszterelnök-jelöltségéről: Az MSZP-nek nem kellett, önöknek jó lesz?

Botka László nem tartja reálisnak, hogy 2018-ban miniszterelnök-jelölt legyen. Szeged szocialista polgármestere az Indexnek adott, hétfőn megjelent interjúban arról is beszélt, lát arra utaló jeleket az MSZP-ben, hogy sokan alibizni akarnak 2018-ban: nem a győzelemre, hanem a parlamenti mandátumra hajtanak.

Az MSZP június 25-i kongresszusán leváltott választmányi elnök közölte, a tisztújításon tartott beszédében elmondta, 2018 nyerhető, de ehhez egyértelművé kell tenniük, hogy nem a 2010 előtti kormányzást kívánják visszahozni, illetve nem a 2014-es összefogás-forgatókönyvet kívánják előadni. Akkor bejelentette, hogy ebben nagy szerepet kíván vállalni, méghozzá az első sorban - idézte fel kongresszusi beszédét, megjegyezve: ezt követően váltották le.

Botka László "politikatörténeti kuriózumnak" tartaná, ha annak ellenére mégis miniszterelnök-jelölt lenne, hogy a saját pártja a vezetőjének sem választotta meg. "Mit írnának rá a szórólapra? Tisztelt választópolgárok, nekünk nem kellett, önöknek jó lesz, üdv. Magyar Szocialista Párt?" - fogalmazott.

Az ellenzéki politikus elmondta, Molnár Gyula megválasztott pártelnökkel nem beszélt jövőbeni szerepéről, de álláspontját egyértelművé tette, innentől a szerepe azon múlik, hogy az új elnök milyen irányba viszi a pártot. Botka László hangsúlyozta: ha Molnár Gyula olyan stratégiát folytat, amivel azonosulni tud, akkor határozottan támogatja. "Ha más stratégiát, és erre látok jeleket az elmúlt napokban, akkor lelkesen fogok Szegedről szurkolni" - tette hozzá.

Reménykedve, de aggodalommal figyeli az új MSZP-vezetés munkáját - jelentette ki.

A volt választmányi elnök lát arra utaló jeleket, hogy sokan alibizni akarnak 2018-ban, nem a győzelemre, hanem csak a 20-30 parlamenti mandátumra hajtanak, ehhez azonban nem adja a nevét. "Bizonyos szinten mindig jelen van a politikában, hogy számolgatjuk a mandátumokat. Az a probléma, amikor ez minden más döntést felülír" - jelentette ki.

Szerinte azok akarják csak túlélni 2018-at, aki a pozíciók elosztásában gondolkodik vagy aki komolyan elgondolkodik például a baloldali pártok közötti koordinált induláson, a külön listán. A volt választmányi elnök azt mondta, megdöbbentő számára, hogy Molnár Gyula is ezt tartja a legbékésebb útnak, hiszen 2014-ben sem volt sikeres és ezzel szerinte csak Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke jár jól.

Azt, hogy helyette Hiller István lett a választmány elnöke, "hatalomtechnikai megállapodások" következményének, Budapest és néhány nagyobb megye összefogásának tartja. "Ilyen tartalom nélküli pozícióosztozkodásban én gyenge vagyok, soha nem is vettem részt" - mondta Botka László.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.