galéria megtekintése

Borzalmas bűncselekmény terheltje Mikola István hozzátartozója

41 komment


Rab László

Az ügyészség azt állítja, nem tudott arról, hogy Mikola István hozzátartozója a férfi, akit azzal vádolnak: megtámadta és lúggal öntötte le volt szeretőjét. Az egykori kórházigazgató most gyermekeket gyógyít – tudta meg a Népszabadság.

Gyermekorvos a VI. kerületben az a volt kórházigazgató, akit életveszélyes testi sértéssel vádolnak. A férfi, B. Krisztián ügyét a Fővárosi Törvényszék tárgyalja. A borzalmas bűntett hátteréről és arról, hogy B. Krisztián családjában egy magas rangú politikus is van, április elején számoltunk be.

A rongybabává varázsolt nő

Egy három évvel ezelőtt történt támadás során a tettes lúggal öntötte le egy 43 éves nő nemi szervét. Az életveszélyt okozó testi sértés elkövetésével egy kórház volt főigazgatóját vádolják, aki eddig négy hónapot töltött előzetesben. >>>

A tettes 2013. március 12-én reggel 7 óra 45-kor földre teperte, zsineggel összekötözte és egy kábítóinjekcióval combon szúrta budai lakásában Renner Erikát. A támadó ezután leöntötte lúggal a nő nemi szervét, az ájult asszonyt szőnyegbe csavarta, majd távozott. Renner Erika morfiumos kezelést kapott, életben maradt. B. Krisztiánt, a Budai Irgalmasrendi Kórház akkori főigazgatóját a rendőrség előzetes letartóztatásba helyezte, de négy hónap múlva az ügyvédje, Bánáti János már arról számolt be, hogy szabadlábon van. 2014 nyarán az ügyészség a nyomozás megszüntetéséről határozott.

 

B. Krisztián az eset után távozott a Budai Irgalmasrendi Kórháztól. Jelenleg a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat gyermekorvosaként praktizál. 2015 nyarán alkalmazták helyettes orvosként. Ma már egy több száz gyereket magába foglaló körzet betegeit gyógyítja. Hogy odakerült, annak az is oka lehet, hogy a rendelőintézet vezetője, Mayer Ákos és B. Krisztián osztálytársak voltak a nyolcvanas években a Toldy Ferenc Gimnáziumban.

B. Krisztián ügyével a napokban foglalkozott a legfőbb ügyész is, aki válaszolt a Demokratikus Koalíció kérdéseire. Varju László képviselő a három évvel ezelőtti bűncselekmény miatt fordult Polt Péterhez, és azt firtatta, Mikola Istvánnak – aki egészségügyi miniszter volt az első Orbán-kormányban, most pedig külügyminisztériumi államtitkár – volt-e köze ahhoz, hogy unokaöccsét, B. Krisztiánt az ügyészség két éve szabadon engedte, majd a nyomozás megszüntetéséről és a bizonyítékok megsemmisítéséről határozott. A DK azt is megkérdezte Polttól, adott-e Mikola vagy más magas rangú fideszes politikus utasítást az ügyészségnek arra vonatkozóan, hogy le kell állítani a rokon elleni nyomozást.

B. Krisztián a bíróságon. A háttérben Renner Erika
B. Krisztián a bíróságon. A háttérben Renner Erika
Grnák László / Blikk

A főügyész válaszában annyit közölt, hogy „a Fővárosi Főügyészségnek a nyomozás megszüntetése előtt nem volt tudomása arról, hogy a büntetőügy terheltje Mikola István államtitkár hozzátartozója, erre az eljárás során ő maga sem hivatkozott". Így a rokoni viszony az ügy érdemi megítélését nem befolyásolta, a nyomozás kimenetelére nézve pedig sem Mikola, sem más politikus nem adott utasítást.

A nyomozást azért szüntették meg – válaszolta Polt –, mert az addigi nyomozás a terhelt büntetőjogi felelősségét alátámasztó és annak ellentmondó bizonyítékokat is feltárt. A döntés így az ügyészi mérlegelés eredménye volt.

Polt közölte: a főügyészség a nyomozás megszüntetéséről rendelkező határozatában nem azt állapította meg, hogy a bűncselekményt nem a gyanúsított követte el, hanem azt, hogy ez nem bizonyítható kétséget kizáróan. A legfőbb ügyész hangsúlyozta, hogy a büntetőügyben összegyűjtött bizonyítékok nem semmisültek meg, a bíróság rendelkezésére állnak, miután a nyomozást megszüntető határozatot a felettes ügyész hatályon kívül helyezte, és a nyomozás folytatását rendelte el.

Az ügyészség nyomozást megszüntető határozata ellen Renner Erika panaszt nyújtott be, ezután emeltek végül vádat az orvos ellen. A tárgyalás májusban folytatódik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.