Börtönbe küldené a Jobbikot az MSZP

Az MSZP magyar és európai uniós jogászokkal megvizsgáltatja, a Jobbik elkövette-e a közösség elleni izgatás bűntettét azzal, hogy egy törvénymódosító javaslatával a bűnözés egyes formáit faji eredethez kötné.

Az MSZP elnöksége közleményében hangsúlyozza, hogy ha ez megvalósult, akkor jogi eljárást kezdeményeznek a törvénymódosítási javaslat beterjesztői ellen. Mint írják, az MSZP tiltakozik minden kirekesztő, bármilyen személy társadalmi helyzete, vallása, származása alapján történő megkülönböztetése ellen. "A Jobbik mai törvénymódosító javaslata, amelyben a bűnözés egyes formáit faji eredethez köti, ellentmond minden demokratikus elvnek" - hangsúlyozzák.

"Őszinte közbeszéd nem létezhet olyan irányultsággal, amit a Jobbik megengedett magának törvénymódosítási javaslatában, amelyben büntethetővé tenné a cigánybűnözés tagadását. Az MSZP minden politikai és egyéb eszközzel igyekszik megakadályozni, hogy ez a törvénymódosítási javaslat, illetve minden ehhez hasonló, faji alapú elképzelés ne emelkedhessen törvényi erőre Magyarországon" - fogalmaznak. A Jobbik "az őszinte közbeszéd" megteremtésének szándékával indokolta azt a törvénymódosítási javaslatát, amely többek között büntethetővé tenné a "cigánybűnözés" tagadását is - mondta el szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Volner János.

A Népszabadság szerdán írta meg, hogy a Jobbik három képviselője olyan egyéni indítványt terjesztett be, amely szerint az, aki "nagy nyilvánosság előtt valamely büntetőjogilag releváns társadalmi viszonnyal - így különösen a közbiztonság állapotával, valamely bűnözési formával, illetve jellemző bűnelkövetői körrel - kapcsolatos köztudomású tényt tagad, kétségbe von, vagy jelentéktelen színben tüntet fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő". Ha ugyanezt hivatalos eljárásban hivatalos személy követné el, őt akár öt évre is bezárhatnák. A lap felhívta a figyelmet arra, hogy a normaszöveg tervezetében a "cigánybűnözésről" nem esik szó, de az előterjesztés indoklásában igen.

Volner János közölte: azt szeretnék elérni, hogy ugyanolyan őszinte közbeszéd legyen egyes kérdésekről, "mint például a cigánybűnözés kérdéséről is, mint amilyen jelenleg folyik Franciaországban vagy Olaszországban".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.