Börtönbe megy a püspöki titkár

Most már jogerős: két év tíz hónapot kell ülnie W. Gyulának, aki római katolikus papként korábban püspöki titkár, majd 1994 és 2010 között a pécsi egyházmegye vagyonkezelője volt.

A Pécsi Törvényszék ítélete ellen az ügyész fellebbezett, és a büntetés súlyosbítását indítványozta. További jogorvoslatra azonban csak akkor lenne lehetőség, ha első- és másodfokon ellentétes verdikt születik. Itt nem ez történt, így a legfőbb bírói fórum a keresetet csütörtökön érdemi vizsgálat nélkül elutasította.

Első fokon a vádlottat bűnösnek mondták ki költségvetési csalás, hűtlen kezelés és a számvitel rendjének megsértése bűntettében, ezért őt három év tíz hónap szabadságvesztésre és négy év közügyektől eltiltásra ítélték. A másodfokú döntést megváltoztatták, és a büntetést jelentősen enyhítették.

Az ügy előzménye, hogy 2001-ben a kormány és a katolikus egyház között megállapodás jött létre az ötezer lakosúnál kisebb településeken szolgálatot teljesítő egyházi személyek jövedelempótlékáról. Az egyházmegye által rendszeresen fizetett kistelepülési támogatásokat egy kormányrendelet szabályozta, amely szerint az arra jogosult papoknak, szerzeteseknek, kánoni misszióval rendelkező világiaknak a plébániai pénztáron keresztül folyósították az adómentes személyi juttatást. A megállapodásban foglaltak végrehajtása, a kifizetésekkel kapcsolatos tennivalók ellátása W. Gyula feladata volt. A vádlott pedig olyan személyeknek – például a püspökség dolgozóinak – részére is kifizetett juttatásokat, akiknek nem járt volna a jövedelempótlék. E személyek után az egyházmegyét már járulékfizetési kötelezettség terhelte volna, amivel W. Gyula tisztában is volt, ezért a kimutatásokban az utasítására valótlan adatokat rögzítettek.

A vádlott az ítélet szerint vagyonkezelőként megszegte a munkáltatója vagyonának megóvására, ésszerű és gazdaságos kezelésére vonatkozó kötelezettségeit, és ezzel több mint 55 millió forint vagyoni hátrányt okozott az egyházmegyének. W. Gyula felelt a bevételeket és kiadásokat tartalmazó könyvek helyes vezetéséért, valamint azért, hogy minden év végén számadást készítsenek a vagyonkezelésről. Ennek a feladatának sem tett eleget, így a számviteli szabályok megszegésével meghiúsította az egyházmegye vagyoni helyzetének ellenőrzését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.