Borsos árú oltással védekezhet a kullancs okozta agyvelőgyulladás ellen

Védőoltással lehet védekezni a kullancs által terjesztett - vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen. Az oltás, amelyből a megfelelő védettség megszerzéséhez többre is szükség van, meglehetősen drága, egyetlen adag ára elérheti a 6500 - 10 ezer forintot. A háziorvos a beadásáért is kérhet térítést.
Többféle veszélyes betegséget – vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást (kullancs-encephalitist) illetve a Lyme-kórt – is terjesztő kullancs nem csupán erdőkben, mezőkön található meg, de egyre gyakoribb a városi parkokban, strandokon, játszótereken is. A tavasztól őszig tartó intenzív kullancsveszély miatt a szakemberek az esetleg késve megkezdett oltási sorok befejezését, illetve az emlékeztető oltások beadását javasolják, ugyanis a kullancs-encephalitis elleni hosszútávú védettség csak így biztosítható.

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója szerint 2016 első félévében 484 Lyme-kóros esetet jelentettek, tavaly pedig egész évben 1445 regisztrált Lyme-kóros eset volt. A Lyme-kór ellen megelőző oltás nincs: a kullancs elleni védekezéssel kerülhetők csak el a későbbi krónikus szövődmények. Az OEK adatai szerint 2014-ben 31, 2015-ben 24 kullancs-encephalitist jelentettek. A jellemzően kétfázisú lefolyással jelentkező kullancs-encephalitisből éves szinten mintegy 10-12 ezer esetet regisztrálnak világszerte, de a WHO szerint ez csak a jéghegy csúcsa. A betegség második fázisa „mindössze" a betegek egyharmadánál alakul ki, emiatt számos fertőzéses eset felfedezetlen és regisztrálatlan marad.

A betegség első fázisának tünetei (fejfájás, fáradtság, rossz közérzet) a fertőzött kullancs csípését követően leggyakrabban 4-7. napon jelentkeznek. Ezek a tünetek azonban nem specifikusak, ezért az induló betegség felismerése nem lehetséges ebben a fázisban. A betegek egyharmadánál a kullancscsípést követően azonban kialakulhat a betegség agyhártya-gyulladással, agyvelő- és gerincvelő-gyulladással járó második fázisa is. Tünete a magas, 39 °C fölötti láz, tarkómerevség, aluszékonyság, koordinációs zavarok, heves fejfájás, hányás, szédülés, eszméletvesztés.

A betegség gyógyítására célzott terápia nem létezik, a súlyosabb eseteknél a vírusos fertőzés legtöbbször csak maradványtünettel gyógyul. Dr. Torzsa Péter, a SOTE Családorvosi Tanszékének egyetemi docense szerint a Magyarországon jellemző vírustörzs csak az esetek csekély arányában (1-2 százalékában) okoz halált.

A kullancs-encephalitis megelőzésére van védőoltás, amely több éve az Országos Epidemiológiai Központ által ajánlott oltási körben van. Magyarországon jelenleg kétféle oltóanyagot forgalmaznak, mindkettőnek van gyermek és felnőtt változata is. Az alapimmunizálás három adag oltással történik, az első oltást követő 1-3 hónap múlva kell felvenni a másodikat, majd oltóanyagtól függően újabb 5-12 hónap, vagy 9-12 hónap elteltével a harmadik részoltást. A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a hosszútávú védettség fenntartásához elengedhetetlen az emlékeztető oltások beadatása.
Dr. Torzsa Péter kiemelte: "Évről évre egyre többen kérik a kullancs-encephalitis elleni védőoltást az alapellátásban.

Bár számos ország oltási programja tartalmazza a kullancs-encephalitis elleni védőoltást, de Európában az átoltottság általánosan alacsony szintű. Kivétel csak a szomszédos Ausztria, ahol a kiemelkedően magas, 80 százalék feletti átoltottságnak köszönhetően drámaian csökkent az encephalitis-esetek száma. Annak ellenére, hogy hazánk is a közepesen veszélyeztetett országok közé tartozik, itthon még mindig alacsony az átoltottsági arány

A kullancs-encephalitis elleni oltásnak - csak úgy mint valamennyi más védőoltásnak - számos mellékhatása lehet, ezért a beadása előtt érdemes konzultálni a háziorvossal, aki segít mérlegelni: adott esetben mi a nagyobb kockázat az oltás vagy annak kihagyása. Németországban tavaly 352 oltási reakciót illetve szövődményt jelentettek a hatóságoknak. Az ezekkel az esetekkel foglalkozó Steffen Rabe gyerekorvos tapasztalata szerint az oltások az enyhébb és ártalmatlanabb reakciókon kívül, - mint például a lázgörcsök -, ideggyulladást és agyhártyagyulladást is kiválthatnak, amely maradandó károsodást okozhat.

A magyar betegtájékoztatóból megtudhatjuk, hogy az oltások mindezeken túl az autoimmun betegségek súlyosbodását is előidézhetik. (A hazai gyógyszerhatóság gyógyszer-adatbázisa tartalmazza valamennyi gyógyszer és oltóanyag betegtájékoztatóját. A keresőbe - amely szinte használhatatlanul lassú - a vakcina szót kell beütnünk vagy a készítmény nevét. A kullancs-encephalitis oltás oltóanyagai az FSME-Immun vagy Encepur fantázianéven kaphatók.)

A csak recept ellenében kiadható készítmények egy-egy adagjáért 6500-10 000 forintot kell fizetni a patikában. Az oltás árához többletköltség az injekció beadása, amiért elvben a háziorvos alkalmanként az oltás térítési díjával megegyező összeget is kérhet. Lapunknak Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke azt mondta: nincs arról országos adatuk, hogy ki, hol mennyiért adja be a nem kötelező oltásokat, úgy tudja: átlagosan 1500-2000 forintot szoktak kérni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.