Sürgető feladat az alkotmányozás - ez az Orbán-csapat első ereménye

Megtartotta alakuló ülését az új alkotmány koncepcióját kidolgozó testület. A miniszterelnök hat - "az alkotmányosság működése felől gyakorlati tapasztalattal rendelkező" - szaktekintélyt kért fel arra, hogy hozzanak létre egy olyan testületet, amely a kormányfő mellett működik, és kidolgozza az új alkotmány koncepcióját.

Megtartotta alakuló ülését az új alkotmány koncepcióját kidolgozó testület szerdán - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-vel.

Közleménye szerint a testület tagjai egyhangúlag sürgető feladatnak nevezték az új alkotmány megalkotását.

Mint írta, a Fidesz és a KDNP több mint kétharmados parlamenti felhatalmazást kapott az országgyűlési választáson, "ami egyben azt az elvárást is jelenti, hogy alkossuk meg hazánk új alkotmányát".

Orbán Viktor miniszterelnök ezért hat - az alkotmányosság működése felől gyakorlati tapasztalattal rendelkező - szaktekintélyt (Boross Pétert, Pálinkás Józsefet, Szájer Józsefet, Schöpflin Györgyöt, Stumpf Istvánt, és Pozsgay Imrét) kérte fel arra, hogy hozzanak létre egy olyan testületet, amely a kormányfő mellett működik, és kidolgozza az új alkotmány koncepcióját.

Szijjártó Péter múlt pénteken jelentette be a szaktekintélyek felkérését. Akkor úgy fogalmazott: nem elméleti szakemberekről van szó, hanem olyanokról, akiknek az alkotmányosság működéséről gyakorlati tapasztalatuk van. Kifejtette, ma Magyarországon egy ideiglenes alkotmány van érvényben, és eddig kellő felhatalmazás, társadalmi szerződés, illetve nemzeti egység híján nem volt meg az új alkotmány létrehozásának lehetősége. Az április parlamenti választásokon az emberek azonban egy eddig soha nem látott széles nemzeti egységet hoztak létre, és világos felhatalmazást adtak az Országgyűlésnek - mondta. Ez szerinte komoly elvárást jelent a parlamenti többséggel szemben az új alkotmány megalkotására.

Arra a kérdésre, hogy az alkotmányozási folyamat végén szándékoznak-e népszavazással megerősítetni az új alaptörvényt, a szóvivő úgy reagált: a szavazók a parlamenti választáson döntöttek, és alkotmányozó felhatalmazást adtak. Innentől kezdve a parlamenti képviselőkön a sor - jegyezte meg.

"Szeretnénk, ha minél előbb meg tudna születni az új alkotmány", akár még az alkotmányelőkészítő eseti bizottság határidejéül szabott jövő év közepénél is hamarabb - közölte Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy informális kapcsolat lesz az eseti bizottság tagjai és a felkért szakértők között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.