galéria megtekintése

„Nettó hülyeség” – ki kell adni az olimpiai titkokat

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 05. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Alaposan kiosztotta az adatvédelmi hatóság a Magyar Olimpiai Bizottságot (MOB), amely úgy vélte, nem számít közérdekűnek a 2024-es ötkarikás pályázat megvalósíthatósági tanulmánya. A MOB kiforgatva értelmezte az adatigénylést, ki kell adnia a tanulmányt – derül ki Péterfalvi Attila állásfoglalásából.

Lapunk a közelmúltban cikksorozatban ismertette a PricewaterhouseCoopers – több mint 1300 oldalas, megannyi addig ismeretlen részlettel spékelt – megvalósíthatósági tanulmányát, amit a kormány és csatolt szervei

igyekeztek titokban tartani.

Korábban az Együtt közérdekű adatigénylés formájában a Magyar Olimpiai Bizottságtól kérte az anyagot. A szervezet azzal a meghökkentő érveléssel utasította el a kérelmezőt, hogy az „adatigénylésben nem jelölt meg közérdekű adatot”.

 

Egészen máshogy értékeli a helyzetet Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vezetője. „A MOB a pontosan és egyértelműen megfogalmazott adatigénylést kiforgatva értelmezte, ezzel is késleltetve a közérdekű és közérdekből nyilvános adatok nyilvánosságra hozatalát” – hangsúlyozta Péterfalvi a július 31-i állásfoglalásában.

Borkai már bevonná a nyilvánosságot
Borkai már bevonná a nyilvánosságot
Földi Imre

Az adatvédelmi hatóság elnöke felszólította a MOB-ot, hogy a levél kézhezvételét követő tizenöt napon belül küldje el az Együttnek a kért közérdekű adatokat, azaz az olimpiai tanulmányt. „Akkor lennék elégedett, ha már a kezemben lenne a tanulmány” – nyilatkozta lapunknak Szabó Szabolcs (Együtt), akit Csepel parlamenti képviselőjeként különösképpen érdekelnek a részletek: a tervek szerint a játékok központja ebben a városrészben lenne.

„A tanulmány 480 millió forintba került. Azzal a 3000 milliárddal is így fognak titkolózni, amit a kormány az olimpiára akar elkölteni?”

– kérdezte a politikus, aki nevetségesnek, gyerekesnek és felháborítónak nevezte a hercehurcát. Szabó Szabolcs ragaszkodik ahhoz, hogy hivatalos úton bocsássák rendelkezésére a tanulmányt.

Az Együtt szeretné – tette hozzá Pataki Márton, a párt elnökségi tagja –, ha minden érintett megismerhetné a terjedelmes dokumentumot. Márpedig ebben az ügyben az összes magyar állampolgár érintett: teljes nyilvánosságra van szükség.

A Magyar Olimpiai Bizottság okfejtését Pataki „nettó hülyeségnek” minősítette, amit szerinte Péterfalvi Attila állásfoglalása is visszaigazolt.

Az Együtt korábban a Miniszterelnökségnél is próbálkozott, ám a Lázár János által vezetett kormányzati konglomerátum álláspontja szintén nehezen követhető. A Miniszterelnökség először azt közölte, hogy a kért anyag még nincs kész. Majd – miután lapunkból kiderült, hogy az állítás nem fedi a valóságot – az a szöveg következett, hogy a tanulmány nem áll a tárca rendelkezésére. (Annak ellenére sem, hogy a témában elvileg járatos MOB szerint a Miniszterelnökség a megrendelő.)

Jelenleg ott tartunk, hogy a Miniszterelnökség a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot jelölte meg „illetékesként”. Az Együtt reméli, hogy záros határidőn belül végre megkapja a tanulmányt – akár a Miniszterelnökségtől, akár a fejlesztési tárcától, akár az olimpiai bizottságtól.

Nem olvasta az elnök az 1372 oldalt

Most Borkai Zsolt is a nyilvánosság pártján áll, és „minden magyar ember” számára hozzáférhetővé tenné a tanulmányt.

A MOB elnöke erről a Hír TV-nek beszélt. Azt is közölte: „természetesen” nem olvasta az anyagot, magyarázatként hozzátette: az több mint ezer oldal. Az elöljáró semmiféle rizikót nem lát a közzétételben, mi több, szerinte erre szükség is van a projekt társadalmi támogatottságának megtartásához.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.