galéria megtekintése

Borított a lelkész: lezsírozták a debreceni püspökválasztást?

6 komment

NOL

Nem vagyok egyedül azzal az érzésemmel, hogy itt minden le van zsírozva. Az egész jelölési, ezáltal a választási eljárás is, le van zsírozva – közölte Czapp József református lelkipásztor Debrecenben azon a jelölőgyűlésen, ahol döntöttek, Fekete Károly lehet Bölcskei Gusztáv utóda a püspöki székben.

A tisztújítás előtt álló Tiszántúli Református Egyházkerületben jelölő közgyűlést tartottak, ahol a résztvevők döntöttek a 2015-2021 közötti ciklus egyházi tisztségeire jelölt személyekről. Az ezen a héten kedden, Debrecenben megtartott rendezvény egyik fontos napirendi pontja az volt, hogy a püspöki székben ki legyen az utóda Bölcskei Gusztávnak.

Bölcskei Gusztáv igét hirdet a húsvéti istentiszteleten a debreceni Református Nagytemplomban
Bölcskei Gusztáv igét hirdet a húsvéti istentiszteleten a debreceni Református Nagytemplomban
Czeglédi Zsolt / Népszabadság

A gyűlésen nagy hatású beszédet mondott Czapp József mikepércsi lelkipásztor, aki korábban Bölcskei Gusztáv mellett dolgozott püspöki titkárként. A lelkész a beszédét teljes terjedelmében föltette a Facebook oldalára, mert - mint indokolta - sokan kérték tőle, hogy megjegyzései legyenek olvashatók.

 

Czapp elöljáróban közölte: „Gondolom, nem vagyok egyedül azzal az érzésemmel, hogy itt minden le van zsírozva. Az egész jelölési, ezáltal a választási eljárás is, le van zsírozva.”

Hozzátette: „Idejöttünk, mert meghívtak, mert egyházvoltunk ünnepére készülve újra el akartuk hinni, hogy egy nagyon picit számít, amit gondolunk, de legbelül tudtuk, hogy nem, nem számít. És így lett. Jó egy éve lehet hallani szerte Debrecenben, szerte az egyházban, hogy »helyet cserélnek Debrecenben! A rektor püspök lesz, a püspök pedig rektor«. És ma már tudjuk, hogy így lesz. Mi legitimáljuk majd a lezsírozott elképzelést. Ezért vagyunk. Ennyire, erre vagyunk jók.".

Czapp leszögezte, „valakik elhitetik velünk és mindenkivel, hogy semmi sem múlik a jelölésen, sőt a választáson sem. Nincs jelentősége. Mert ellenkező esetben úgy érkezhettünk volna ide, hogy beszélgetések sokaságán, felvetések, ötletek, elképzelések megvitatásán, hosszú évek közös munkáján vagyunk túl, és tudjuk, merre akarunk menni és tudjuk, hogy milyen emberekre lenne szükség a jónak gondolt célok eléréséhez. És a szóba jöhető emberekkel sokat beszélgettünk volna, akik nem külső kényszernek nyomásának engedve hazudnák Isten akaratának az ő elhívásukat, hanem Isten Lelkének bátorságával felvértezve vállalnák önmagukat, és vállalnák az általunk is rájuk bízott feladatokat. De nem így lesz!”

A lelkész neveket is mondott. Mint kijelentette, a Tiszántúli Református Egyházkerület következő püspöke ifj dr. Fekete Károly. Még az is lehet, hogy a következő zsinati elnök is ő lesz. És most itt meg kellene értenünk, hogy nem az ő személye jelenti a problémát. Bár nyilván elgondolkodtató, hogy önálló gyülekezeti szolgálat nélkül milyen rálátása van arra az egyházra, amit januártól pásztorolni fog? Elgondolkodtató lenne, ha objektíven megvizsgálnánk, hogy az általa vezetett tanszék milyen hatásfokkal végezte a rábízott feladatot az elmúlt 15 évben! Magyarán, hogyan prédikálnak azok az emberek, akik az ő keze alól kerültek ki? És az sem lenne érdektelen, hogy megvizsgálnánk, hogy vezetőként mit és hogyan tett a rektori szolgálatban eltöltött évek alatt".

Czapp Feketéről azt mondta, nem biztos benne, hogy a feltett kérdésekre válaszolva olyan egyértelmű lenne a püspöki tisztségre történő jelölése, mint amilyen jelen esetben. Azaz, nem biztos, hogy alkalmasnak tűnne. „És mégis azt mondom, ez sem baj! Olyan püspökünk már több is volt, akiről szinte egyöntetűen azt gondoltuk, alkalmas, és hiszem, hogy Isten is annak látta, és mégis kiderült, alkalmatlanná lett a feladathoz. Ezért is, meg azért is, mert Istenben bízó emberek vagyunk, úgy gondolom, hogy Fekete Károly látszólagos alkalmatlansága ellenére lehet nagyon jó püspök. Isten alkalmassá teheti őt. És alkalmassága megélésében nekünk kell őt segíteni.”

Czapp neveket is mondott
Czapp neveket is mondott
Kocsis Zoltán / Népszabadság

A lelkipásztor kijelentette, hogy nem Fekete ellen, hanem az eljárás ellen tiltakozik. Mint fogalmazott, "a mód ellen, ahogy dolgainkat, köztük a vezető egyházi tisztségre történő jelölés folyamatát is le akarjuk bonyolítani. Lezsírozni. Mert le lehet zsírozni mindent!"

Czapp kitért Vad Zsigmondra is, az egyházkerület eddig egyik legbefolyásosabb személyére, akiről azt mondta: "Vad nem biztos, hogy alkalmasabb jelölt lett volna, mint amilyen Fekete, de az egyházban meg nem engedhető eszközökkel kiszorították a jelölés folyamatából. És mert ő is a kollégánk, barátunk és testvérünk. És mert ő nagyon egyedül maradhat e jelölés és választás után a kérdéseivel és kétségeivel. És végül, de nem utolsósorban teszem ezt önmagunk miatt is. Hogy ne higgyük és ne hitessük el senkivel többet, hogy a Krisztus egyházában bármit is le lehet zsírozni! Ne mondjuk azt, hogy békesség, békesség, ha nincs békesség" – zárta beszédét Czapp.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.