galéria megtekintése

Borítékolható a tárgyalások kudarca, Gaskó bármire kész

8 komment


Lencsés Károly

A minimálbérnek a következő három évben el kell érnie a létminimumot – ez összességében 25 százalékos emelést jelentene –, és ha erről nem sikerül megegyezni, a Liga nem írja alá a jövő évi bérmegállapodást, s minden törvényes eszközzel fel kíván lépni e cél elérése érdekében.

Három éve kezdeményezte a Liga Szakszervezetek, hogy a szociális partnerek kössenek olyan középtávú megállapodást, amelynek eredményeként a mindenkori minimálbér érje el a létminimumot – emlékeztet Gaskó István, a konföderáció elnöke. Elfogadhatatlan ugyanis – hangsúlyozta –, hogy sok százezer ember annyi pénzért dolgozik napi nyolc órát, amennyi a megélhetéshez is kevés. Úgy gondolja, ideje, hogy ez megváltozzék.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) pénteken akár lezárulhatnak a jövő évi minimálbérről és a szakmunkás bérminimumról folyó tárgyalások, de a megegyezésre kevés az esély. A Magyar Szakszervezeti Szövetség ugyanis a négyszer kilenc híve: 2018-ig évente kilenc százalékos béremelést, illetve az utolsó esztendőben a minimálbért terhelő adó kilenc százalékos csökkentését szeretné elérni, míg a Munkástanácsok jövőre a minimálbér nyolc, a garantált bérminimum 13 százalékos emelését tartaná elfogadhatónak. Ezzel szemben a munkaadói oldal csak az inflációt kevéssel meghaladó növekedést tart elfogadhatónak.

A Liga konkrét számokról az eddigi egyeztetéseken nem beszélt, mert Gaskó szerint az elvekről kellene elsőként megegyezni. Tehát arról, hogy a tárgyalófelek – a kormány, a vállalkozói és a munkavállalói oldal – egyetértenek-e abban, hogy a minimálbért legalább középtávon, tehát három éven belül kössék a létminimumhoz, s állapodjanak meg valamilyen ütemtervben. Szerinte azonban a munkaadói érdekképviseletek akadályozzák, hogy elvszerű megállapodást kössenek.

 

Az érdekvédő azonban úgy látja, a vállalkozók kapzsisága a gazdaság működőképességét veszélyezteti. A mesterségesen alacsonyan tartott bérek miatt ugyanis egyes ágazatokban súlyos munkaerőhiány alakult ki, és a nyári idegenforgalmi szezonban már a Balatonon sem volt elég ember a vendéglátásban – hozta fel példaként a Liga-elnök.

Szerinte ezt hosszú távon nem lehet elviselni, és beteges gondolkodásra vall – jelentette ki –, ha a munkaadók a profit érdekében minden más szempontot háttérbe szorítanak. Úgy gondolja, hogy ehhez jó ideje a kormány is asszisztál, miközben senkinek nem lehet az az érdeke, hogy a dolgozók a jobb élet reményében tömegesen kivándoroljanak.

Gaskó maga tapasztalta, hogy egy nemzetközi benzinkúthálózat alkalmazottja az osztrák határ közelében átenged valamennyit a borravalóból a munkáltatójának, hogy az kifizesse a járulékokat. Néhány kilométerrel nyugatabbra viszont ugyanez a cég akár 1500 eurót is ad az alkalmazottjának, és persze semmit nem követel tőle vissza. Az elnök szerint ez így nem mehet tovább.

Arra a kérdésre, hogy mit vár a pénteki tárgyalási fordulótól, a Liga-elnök leszögezte: nem reméli, hogy sikerül megegyezésre jutni. Ha a vállalkozói oldal az inflációt legfeljebb kevéssel meghaladó béremelésre tesz ajánlatot, az szerinte elfogadhatatlan. A Miniszterelnökséget vezető miniszter még a nyáron jelezte, hogy 5,5 százalékos lehet a bérnövekmény, Gaskó azonban ezt sem tartja sokkal jobbnak, ráadásul a nemzetgazdasági miniszter később két és fél százalékot is bemondott.

Vagyis: az elnök nagyjából borítékolta az egyeztetés kudarcát. Lapunk érdeklődésére most leszögezte azt is, hogy egyetlen elfogadható megoldást lát: kössenek olyan, három évre szóló bérmegállapodást, amelynek eredményeként a minimálbér eléri a létminimumot. Miután a két összeg között 25 százalék a különbség, évente legalább nyolc százalékos béremelést követelnek, és a szakmunkás bérminimum tekintetében is jelentős előrelépést akarnak. Gaskó álláspontja, hogy semmilyen más ajánlatot nem írnak alá.

A Liga Szakszervezetek tanácsa pénteken a VKF ülése után azonnal tárgyalni fog a kialakult helyzetről – közölte Gaskó. Miután a munkavállalók egyre kiszolgáltatottabb helyzetben érzik magukat, az elnök azt gondolja, megegyezés híján a törvényes eszközök bármelyikét bevethetik céljaik elérése érdekében. Felvetésünkre a sztrájk lehetőségét sem zárta ki.

Liga-ügyek

Több feljelentést is tettek Gaskó, illetve a Liga gyanúsnak vélt pénzügyei miatt a közelmúltban. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezet (VDSZSZ) Szolidaritás – amelynek vezetője idén nyárig Gaskó volt – a konföderáció elnökének terhére rója, hogy százezres éttermi és hotelszámlákat fizettetett ki, s milliókat költött üzemanyagra – mindezt a vasutasok pénzén.

Nyomozást rendeltek el emellett a Liga Szakszervezetek uniós pénzből finanszírozott projektjeinek működésével kapcsolatban költségvetési csalás gyanúja miatt. A Liga-elnök ezzel kapcsolatban elmondta: a büntetőeljárásokról a korábbiakhoz képest nincs újabb információja. Azóta tehát, hogy a rendőrség dokumentumokat vitt el a Ligától és a VDSZSZ Szolidaritástól is, semmi nem történt. Szerinte egyébként nem történt jogsértés – az általa benyújtott számlákat minden esetben ellenőrizték –, inkább a karaktergyilkosság volt a feljelentők célja.

Ami a vélelmezett költségvetési csalást illeti, az elnök nem tud róla, hogy abban a hatóságok bármilyen lépést tettek volna. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is átfogó vizsgálatot tartott a Ligánál, de az 1,6 milliárd forintnyi uniós támogatás felhasználása kapcsán nem találtak semmilyen szabálytalanságot.

Folynak azonban már perek is: Gaskó megtámadta a VDSZSZ Szolidaritás azon tisztújító közgyűlésének határozatát, amelyen maga alulmaradt, más pedig a következő tisztségviselő-választás eredménye miatt fordult bírósághoz, mert csalást feltételeznek. A bírósági tárgyalások már mindkét ügyben megkezdődtek. A VDSZSZ Szolidaritás ugyancsak pereskedik, mert a szervezetet a tagdíjelmaradás, illetve a vezetők magatartása miatt kizárták a VDSZSZ Szövetségből – ennek több más vasúti érdekképviselet is a tagja –, amelynek elnöke viszont változatlanul Gaskó. Ő bizonyos benne, hogy ezt az ügyet a felperes elbukja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.