Bokros Lajos: Gyerekek, ne vicceljünk!

„Államközpontú, piactorzító, növekedést gátló, magánkezdeményezést bénító, befektetéseket büntető, vállalkozókat eltaszító, észszerűtlen, szakszerűtlen, kiszámíthatatlan és becstelen gazdaságpolitikátok megbukott” – üzeni a kormánynak Bokros Lajos, a MoMa elnöke.
Interjút adott néhány napja Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Financial Times című tekintélyes brit napilapnak a magyar gazdasági növekedés látványos lassulásának okairól. Varga „átmenetinek” nevezte a gazdaság első negyedévi visszaesését, és ennek okaként az Európai Unióból érkező támogatások késlekedését nevezte meg – emlékeztet közleményében Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) elnöke.

Ezzel az „őszinte nyilatkozattal kapcsolatban azonban felmerül néhány logikus kérdés” – fogalmaz a politikus. Például az: milyen az a gazdaság, amely a külföldi támogatások késlekedésére azonnali visszaeséssel reagál, milyen az a növekedés, amely külföldi támogatásoktól függ, s mennyire fenntartható az a gazdaság, amelyet a másoktól megkapott ingyenpénz tart életben.

Bokros Lajos
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Varga Mihály Bokros szerint leleplezte a kormányát, mert „a magyar gazdaság a segélyfüggőség csapdájában vergődik”. Úgy látja, nálunk csak akkor van növekedés, amikor azt az uniós támogatások éppen lehetővé teszik, nincs viszont magánberuházás.

„Szépen elismertétek, hogy a hazai gazdaság növekedésének nincs önálló, az általatok ellenségként kezelt Európai Unió támogatásaitól független, a piac természetes működéséből származó forrása” – fogalmaz a politikus. Szerinte legfeljebb a Fidesz állítja, hogy Magyarország jobban teljesít, de „gyerekek, ne vicceljünk”, és – teszi hozzá – „főleg: ne hazudjatok”.

„Államotok nem csodafegyver, hanem a világpiaci szempontból hatékony piacgazdaság hazai működésének legfőbb akadálya. Unortodox modelletek látványosan megbukott. Államközpontú, piactorzító, növekedést gátló, magánkezdeményezést bénító, befektetéseket büntető, vállalkozókat eltaszító, észszerűtlen, szakszerűtlen, kiszámíthatatlan és becstelen gazdaságpolitikátok megbukott” – vonja le a következtetést a MoMa elnöke.

„Elismertétek, hogy a magyar gazdaságot az EU tartja életben. Eljátszottátok tízmillió állampolgár jövőjét. Hamarosan felelni fogtok” – fogalmaz Bokros.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.