galéria megtekintése

Bokros-hajrá MSZP nélkül

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 02. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Az Együtt és a Demokratikus Koalíció logója ott lesz Bokros Lajos főpolgármester-jelölti plakátjain, az MSZP neve nem. Falus Ferencet két héttel az önkormányzati választás előtt még éppen időben hívták vissza: kampányára alig költöttek, a számára lefoglalt kétszáz plakáthelyet Bokros kapja meg.

Tegnap kézbesítették az első ellenzéki szóróanyagokat az önkormányzati választásra az I. kerületi postaládákba. A külön induló MSZP és DK még nem jelentkezett kiadvánnyal, megérkezett viszont az Együtt–PM kampányújságja, amelyben Falus Ferenccel olvasható interjú. Az időközben visszalépett főpolgármester-jelölt egyebek mellett a hármas metró felújítását sürgeti. Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke lapunknak elmondta: a rövid interjú miatt nem akarták visszahívni, újratervezni a nyolcoldalas újságot, amely összesen 1,2 millió háztartásba jut el különböző mutációkban.

Bokros plakátjain az Együtt és a DK logója is rajta lesz
Bokros plakátjain az Együtt és a DK logója is rajta lesz
Ujvári Sándor / MTI

Ez azonban csak apró kellemetlenség, a nagyobbakat azért úszta meg az ellenzék, mert a volt tiszti főorvos kampányát a tervek szerint az utolsó két hétben futtatták volna fel. Eddig –mint a Bors kérdéseire adott pártválaszokból kiderült – mindössze hatmillió forintot áldoztak rá. Falus szombaton véglegesített visszalépése abból a szempontból időzítve volt, hogy a hétvégén kellett volna lefoglalni számára a plakáthelyeket, azután már aligha lett volna visszaút. A tervezett kétszáz óriásplakátról végül Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) vezetője mosolyog majd, a cserét hétfő reggel, néhány órával a Falus visszalépéséről szóló bejelentés előtt intézték el.

 

A mától utcára kerülő plakátokon Bokros arcképe alatt a MoMa, az Együtt és a DK logója látható. A megosztott MSZP és a Bokrost nem támogató Párbeszéd Magyarországért neve nem. Pusztai Erzsébet, a MoMa alelnöke a Népszabadságnak elmondta: terveztek plakátkampányt, de pártjuk nem kap költségvetési támogatást, így száznál kevesebb hirdetési helyre futotta. Ezeken Bokros a Mo-Ma jelöltjeként látható, míg az ellenzéki munkamegosztás részeként a DK által fizetett plakátokon közös jelöltként szerepel. Pusztai hozzátette: a már kész plakátok és az általuk megrendelt szórólapok formátumán nem kellett változtatni, mindössze a támogató szervezetek sorát bővítették ki.

A kampánymenetrend átalakítása viszont még folyamatban van. Pusztai azt mondta, ahogy az ajánlásgyűjtés ideje alatt, Bokros a választásig hátra lévő tíz napban is sokat lesz az utcán, a kerületi meghívásokról viszont még egyeztetnek, így azok számáról nem tudott nyilatkozni. Úgy tudjuk, azok a kerületi szocialista vezetők, akik – az országos elnökség tagjaihoz hasonlóan – jelezték, hogy nem szeretnének együtt mutatkozni Falus Ferenccel, Bokrossal sem terveznek közös eseményeket, de például a XI. kerületben induló Molnár Gyula és a XVIII. kerületi Szaniszló Sándor kampányol majd vele.

Egyelőre arról sincs döntés, hogy lesz-e közös ellenzéki kampányzáró. Ellenzéki forrásaink azt hangsúlyozták: Bokros ismert politikus, talán túlságosan is, így az utolsó napok feladata mindenkiben tudatosítani, hogy ő Tarlós István első számú kihívója, erre pedig elsősorban a médiamegjelenések alkalmasak, nem az utcai agitáció.

Kunhalmi nem megy a DK-ba

Cáfolta az MSZP-s Kunhalmi Ágnes azt a két jobboldali orgánumban is megjelenő, névtelen szocialista informátorokra alapozott értesülést, hogy az önkormányzati választás után a Demokratikus Koalícióban folytatná a politizálást. A Magyar Nemzet azt írta: a fővárosi elnök pozíciója meginoghat az önkormányzati választás után, ezért hagyhatja el a pártját, míg a Heti Válasz abból vonta le ezt a következtetést, hogy Kunhalmi állítólag olyan hévvel védte Bokros Lajost az MSZP elnökségének ülésén, „mintha lakossági fórumon lett volna”. Értesülésünk szerint a pletykának annyi előzménye van, hogy Kunhalmit korábban bírálták, amiért júliusban felszólalt a DK rendezvényén. Kunhalmi cáfolta, hogy távozni készülne. „Szeretem a pártomat” – reagált, költészetnek minősítve a megjelenteket. Azt üzente névtelenül nyilatkozó párttársainak, többre mennének velük, ha segítenék a változást akaró budapestieket.

Az Együtt nem kér Garabitsból

Megvonta támogatását az önkormányzati választáson a VII. kerületben induló Garabits Károlytól az Együtt–PM, és a közéletből való távozásra szólította fel. Indokuk: Garabits, akinek ügyében a BRFK hivatali vesztegetés elfogadásának gyanújával kezdett nyomozást egy hangfelvétel alapján, nem tudta magát tisztázni a vádak alól. A politikust egy civil szervezet jelölte és a baloldali összefogás indítja. A pártszövetség tegnap visszalépésre szólította fel az MSZP-s Devosa Gábort, Hunvald György korábbi alpolgármesterét is, akiről az Origo azt írta, hogy kétmillió forintért vett meg egy világörökségi ingatlant az azt bérlő sógorától, majd 17 millió forintért adta tovább. Később Devosa tudatta, hogy az ügyészség több éve megvizsgálta ezt a vádat, és még csak nyomozást sem indított ellene. Az Együtt–PM erre reagálva további támogatásáról biztosította Devosát.

Kapcsolódó cikkek

Miénk itt a tér!!!

.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.