'A magyar társadalom igényli Orbánék atyáskodását'

Bojár Gábor úgy véli, a magyar társadalom igényli a paternalizmust, ami szomorú, de tudomásul kell venni. Az informatika világában sikeres Graphisoft alapítója minden magyar vállalkozónak azt ajánlotta, ha sikeresek akarnak lenni, minél hamarabb szokjanak le az állami támogatásokról.

Hiányolta a Bajnai-kormány búcsúzásakor a tapsot Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója. A világszerte elismert, állami mankó nélkül sikereket elérő informatikai guru szerint - aki a Népszavának adott interjút - Orbánéknak azt kellene végrehajtaniuk, amit Gyurcsány ígért, csak aztán a politikai alkuk és a rossz kompromisszumok miatt nem tudott megvalósítani.

Bojár Gábor
Bojár Gábor

"Nagyon félek, hogy ez a (Matolcsy-féle) növekedésorientált gazdaságpolitika állami költekezést jelent majd - mondta Bojár Gábor -, és oda jutunk, ahová Görögország. A Bajnai-kormánynak nagy fájdalmak árán sikerült a költségvetési hiányt leszorítani, aminek már kézzel fogható eredményei vannak. Az idei első negyedéves növekedésünk a második legnagyobb volt Európában, azután a Portugália után, ahol viszont teljesen elszaladt a hiány. Nálunk egyszerre csökkent a hiány és indult be a gazdasági növekedés.

A Népszava megkérdezte a sikeres menedzsert arról, mire alapozta azt, hogy Orbánék felfogása kissé szocialisztikus.

- Inkább paternalistának mondanám - felelte Bojár Gábor. - Az igazi baj az, hogy ma ezt igényli a magyar társadalom, amit szomorúan ugyan, de tudomásul kell venni...Elsősorban gondoskodó államot akarunk, amely mindent megold helyettünk. Ennek persze történelmi gyökerei vannak Magyarországon. Mikor szoktunk volna hozzá a szabadsághoz, ha gyakorlatilag 500 esztendeig a megszállók voltak itt hatalmon? Olyan környezetben szocializálódott a magyar társadalom, amelyben nem rajta, hanem mindig valaki más, külső hatalom jóindulatán múlott a sorsa. Azt tanultuk meg hogyan lehet kijátszani, és a lehetőségekhez képest minél többet kicsalni a hatalomtól. Azért nem szeretünk adót fizetni, mert úgy érezzük, idegeneknek adjuk. Nem azt várjuk az államtól, hogy jól gazdálkodjon a pénzükkel, hanem hogy minél többet adjon nekünk. Az a tény, hogy amit ad, azt csak a mi adónkból adhatja, még nem vált tudatossá. Ezzel mindenki rosszul jár, az adófizető és az állami támogatást nyerő vállalkozó egyaránt. Ugyanis egy vállalkozás akkor lehetne tartósan sikeres, ha minél hamarabb saját lábra tud állni, és a valódi piacból él meg. Azokból, akiknek a az ő termékéből, szolgáltatásából valódi haszna van. Minél több állami támogatást kap a vállalkozó, annál később tanulja ezt meg. Mert az állami támogatások megszerzésének módja egészen más, mint a piaci sikerek elérésének módja. Ezért csak azt tudom tanácsolni minden vállalkozónak, hogy annál jobban jár, minél hamarabb leszokik az állami támogatásról.

Bojár meg van róla győződve, hogy a Graphisoft sokkal kevésbé lett volna sikeres, ha állami támogatáshoz jut. - Mert nyilván nem vagyunk hülyék, ha az a könnyebb, akkor mi is abból éltünk volna. De szerencsére nem így történt - szögezte le az alapító, a Graphisoft igazgatóságának elnöke. - A nyolcvanas évek elején állami támogatásban nem reménykedhettünk, ezért nagyon hamar megtanultuk, hogyan lehet a piacból, - és mivel akkor itthon valódi piac még nem volt -, a nemzetközi piacból megélni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.