Blokád: A kormányoldal nincs felkészülve a nyilvánosságra

A Miniszterelnökség államtitkára ismét tárgyalóasztalhoz hívta az országos blokádot szervező Büki Zoltánt, aki azonban csak a sajtó jelenlétében hajlandó egyezkedni. Erre a kormányoldal nincs felkészülve – közölték.
Ismét felajánlotta L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár az országos blokádot hirdető Büki Zoltánnak, hogy tárgyaljanak – ezt maga az érintett jelentette be. Büki kérdésünkre elmondta: szerdán hívták fel, és ezúttal már nem mondott nemet. Feltételül szabta azonban, hogy a megbeszélésen két másik társával vehessen részt, és arról a médiumok tudósíthassanak. Nem hajlandó ugyanis semmiféle háttéralkut kötni, és az esetleges fenyegetésnek sem enged. Csütörtök délelőtt az államtitkár titkársága viszont arról tájékoztatta, hogy a nyilvánosságra nincsenek felkészülve, de Büki másként nem hajlandó egyezkedni.

Korábban egyébként még azt mondta, hogy az ultimátumára – amelyben az útdíj eltörlését, a magánnyugdíjpénztárak háromezer milliárdnyi államosított vagyonával való elszámolást, illetve 1990-ig visszamenőleg a közvagyont érintő valamennyi szerződés és számla nyilvánosságra hozatalát követeli – január 20-ig várja a kormány válaszát. Miután a határidőből szerinte kicsúsztak, a korábbi tárgyalási ajánlatra nemet mondott. De meggondolta magát, mert úgy véli, amíg esély van a megegyezésre, érdemes a békés megoldást keresni.

Nem lehet túl optimista azonban, hiszen Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán az ATV Egyenes beszéd című műsorában kijelentette: a blokád hatására biztosan nem fog változni az útdíjrendszer, tehát a kormány nem visszakozik. A politikus ugyanakkor kijelentette, hogy nem hisz a blokádban, amit különben is csak egyetlen ember szervez. Elképzelhetőnek tartja, hogy – a médiában megjelenő tudósítások hatására is – néhányan kiállnak majd az utakra, de reméli: gyorsan levonják azt a következtetést, hogy egyesek politikai ambíciói miatt nem illik a közlekedés rendjét megzavarni.

– Nincsenek politikai ambícióim – szögezte le erre reagálva Büki, aki csak háttérembernek tartja magát, vagyis olyan figurának, aki csupán közvetítői szerepet tölt be. Szerinte március 1-jén az emberek adnak majd hangot annak a véleményüknek, hogy ez a kormány – a többi elődjéhez hasonlóan – alkalmatlan a feladata ellátására.

Azt pedig, hogy egyedül lenne, nevetséges felvetésnek tartja, hiszen már nagyjából harminc ponton – valamennyi autópályán, valamint néhány országos főúton és határátkelőhelyen – szerveződik a blokád, s legalább ezer főre számít. A helyszínek, de különösen a résztvevők száma azonban még jelentősen nőni fog – tette hozzá –, mert folyamatosan jelentkeznek az érdeklődők. A Blokád az útdíj ellen és a demokratikus Magyarországért elnevezésű Facebook-csoporthoz eddig egyébként több mint hétezren csatlakoztak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.