BKV: Tarlós visszakozott?

A Fővárosi Közgyűlés várhatóan nem tárgyalja a BKV igazgatóságának erőviszonyait újrarajzoló tagcserejavaslatot következő ülésén.

A főpolgármester tavaly év végén indított újabb támadást a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) általa kinevezett vezérigazgatója, Vitézy Dávid ellen. Korábban már szinte mindent bevetett a városvezető a BKK vezetőjének gyengítése érdekében. Üzengetett a médiában, nyílt és belső levelet írt, letiltotta a szereplésekről, sőt időnként a felé nyújtott kezet sem fogadta el. Majd megkerülve az „ellenséget” azt javasolta a közgyűlésnek, hogy két fővel bővítsék a BKK Igazgatóságát, illetve egy tagot cseréljenek le.

A három új ember természetesen Tarlós István embereként került a testületbe, saját előnyére módosítva a szavazati arányt. A fővárosi Fidesz-frakció némi, a háttérben zajló csatározás után megszavazta Tarlós javaslatát. (Új tag lett Szegvári Péter főpolgármesteri tanácsadó, illetve a szintén főpolgármesteri bizalmat élvező Nemesdy Ervin. Az LMP korábbi delegáltját pedig a Liget Budapest Projektiroda igazgatójára, Rostás Zoltánra cserélték.) Tarlós a szakmai kontroll erősítésével indokolta javaslatát.

Szegvári Péter mindjárt az igazgatóság következő ülésén azt javasolta, hogy a BKV igazgatóságából hívják vissza a BKK által jelölt tagokat, így Vitézy Dávid mellett Somodi Lászlót, a BKK közlekedésszervezési és fejlesztési vezérigazgató-helyettesét, valamint Mihálszky Gábort, a BKK tömegközlekedési divízióvezetőjét. Az igazgatóság végül nem szavazott az ügyben, mivel a napirenden előre nem szereplő kérdésben csak a teljes tagság jelenlétében lehet határozatot hozni, ám az egyik tag az ülés alatt távozott.

A helyzetet tovább bonyolította Várszegi Gyula, korábbi BKV-vezérigazgató, jelenlegi igazgatósági elnök, aki decemberi közleményében személyi változásokat javasolt a BKV igazgatóságában, mivel összeférhetetlennek tartotta, hogy a BKV ügyeiben egy olyan többségű testület döntsön, amelynek tagjai a vele szoros gazdasági, függelmi kapcsolatban lévő BKK vezetőjének közvetlen beosztottjai. György István főpolgármester-helyettes szerint az igazgatóság összetételét az európai uniós és hazai jogszabályok szabályozzák így.

Tarlós István idén januárban azzal hessentette el a HVG-nek a konfliktusra utaló kérdését, hogy a BKK munkáját nemsokára egy munkacsoport minősíti. Ennek a feladata lesz eldönteni, hogy a BKK betölti-e azt a szerepet, amivel a főváros megbízta, vagy sem.

Szegvári Péter mindettől függetlenül a BKK igazgatóságának következő ülésén ismét napirendre vetette az előterjesztést, de a várakozásokkal ellentétben akkor sem döntött a testület, inkább a Fővárosi Közgyűlésre bízta volna a döntést. Az idő haladtával már beérték volna egy BKK-s elmozdításával – ezzel is megszűnt volna a BKK fölénye a BKV igazgatóságában –, de úgy tűnik végül erről is lemondtak. Szegvári Péter azzal hárította el kérdéseinket, hogy az ügy már túlfutott az igazgatóságon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.