galéria megtekintése

Orbán már nagyon nézi, kiben bízhat

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 01. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Ki ne emlékezne a „Schmidt Mária ante portas”, illetve a „Pokorni birodalmat épít” című, az azóta is ismeretlen Horváth Zsolt közíró, illetve Egei Antal egyetemista által jegyzett Magyar Nemzet-cikkekre? A kormányfő is emlékszik, és állítólag bizalmatlan – ilyen hírek jutottak el legalábbis a Népszabadsághoz.

A miniszterelnöki bizalmatlanságnak egyelőre nincs kézzelfogható alanya, az viszont látszik, hogy Orbán Viktor pártelnökként, valamint a kormányerők 2018-as miniszterelnök-jelöltjeként is szeretné stabilizálni a pozícióját már a Fidesz szeptemberi tisztújító kongresszusán.

Izgalmasan alakulhat Orbán, Lázár és Rogán viszonya
Izgalmasan alakulhat Orbán, Lázár és Rogán viszonya
Reviczky Zsolt / Népszabadság

„Nulla alatt van annak az esélye, hogy köztársasági elnök legyek” – nyilván nem véletlenül adott ilyen határozott választ a múlt héten Székesfehérváron Orbán egy kérdésre. Az más kérdés, hogy ha tavaly tavasszal meg is fordult a fejében – vagy beszélt is arról bizalmasaival, milyen hatása lenne, ha esetleg közvetlen választás nélkül, parlamenti döntéssel váltaná Áder Jánost –, ma már, Veszprém és Tapolca, a formális kétharmad elvesztése után nincsenek is meg egy félprezidenciális elnöki hatalom megteremtésének az alkotmányos feltételei. Különösen, hogy az államfőválasztás titkos.

 

Ugyanakkor szinte minden lapunk által megkérdezett fideszesnek az a véleménye, nincs egyetlen olyan erő vagy személy sem a Fideszben, sem a kormányzatban, amelyik meg tudná kérdőjelezni Orbán Viktor primátusát. A miniszterelnöki bizalmatlanság okozója a tavaly ősszel kezdődött drámai népszerűségvesztés, a kudarcos kormányzás, illetve Bencsik András és Bayer Zsolt mondatai: „kihűlt a szerelem”, és valahol elveszett „a lélek”. Emellett talán az is elgondolkodtatta a miniszterelnököt, hogy már olyan hangok is hallatszottak, tehertétel lehet a személye a 2018-as választásokon.

Egyik forrásunk – hangsúlyozva, hogy hamis a párhuzam – a 2006-os, Orbán Viktor második választási kudarca utáni időket idézte fel, amikor Schmidt Mária „szupertitkos” találkozókat szervezett vezető fideszes politikusok – Kövér László, Áder János, Pokorni Zoltán, Navracsics Tibor, Martonyi János, Balog Zoltán és mások – részvételével. A Fidesz elnöke nem volt jelen egyik ilyen találkozón sem, de pontosan értesült mindenről. Azóta is a bizalom mércéje számára, ki az, aki jelen volt, és azonnal tájékoztatta az elhangzottakról. Közéjük tartozott Rogán Antal is, aki Orbán miniszterelnöki kabinetfőnöke lesz szeptembertől.

Habony lehet az „új Simicska”, de csak a fele
Habony lehet az „új Simicska”, de csak a fele
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Korábban azt írták a lapok, hogy Habony Árpád, az alternatív jobboldali médiabirodalom létrehozásával megbízott miniszterelnöki stratégiai tanácsadó lehet az „új Simicska”, vélhetőleg Rogán Antallal együtt. Különösen, ha ősszel – amikor is a Fidesz-kongresszussal a miniszterelnök új korszakot nyit – Rogán Antal elnyeri a Fidesz-alelnöki pozíciót is.

Simicska Lajos 1994-ben nyíltan beszélt arról a Népszabadságnak adott interjújában: „A legnagyobb biznisz: átfogni az egész médiapiacot. Jobbak a piaci pozícióink, ha egyszerre vagyunk médiatulajdonosok, hirdetésszervezők és lapkiadók”. Simicska Lajos általában a szerepéről pedig azt mondta: „munkám tétje ugyanis nem kevesebb: biztosítani a párt finanszírozását úgy, hogy a Fidesz ne függjön a külső erőforrásoktól, pénzügyi csoportoktól. El akartuk kerülni mind a belföldi, mind a külföldi érdekcsoportok gyámkodását.” A politikai részről nem foglalt állást, mint mondta, arról „a pártvezetők tudnának nyilatkozni”.

S hogy mennyire lehet sikeres a Habony–Rogán páros? Esetleg Lázár János „szuperminiszter” ellenében? Ezt egyelőre nem látni. Azt viszont már a miniszterelnök környezetében is érzékelik, bármilyen nyomasztó lehetett is Orbán Viktor számára kollégiumi szobatársának piaci-gazdasági túlhatalma és médiabefolyása, ezáltal a politikai hatása is a jobboldali táborra, Simicska Lajos kiválásával „megbomlott” az orbáni rendszer és a fideszes világ működtetése is.

A miniszterelnök által diverzifikált új nemzeti nagytőkés csapat – köztük Garancsi István és Mészáros Lőrinc mellett éppen a 2006-os Schmidt Mária-cikkben az összeesküvőkkel hírbe hozott Nobilis Kristóf és Spéder Zoltán milliárdos üzletemberek – nem olyan megkérdőjelezhetetlen szereplői a piaci és lobbiérdekek becsatornázásának, mint a láthatatlan Fidesz-hátországot működtető Simicska Lajos volt. Emellett a pótolhatatlan szakmapolitikai gárda is hiányzik a minisztériumi apparátusokból.

Díjazta, ha súgtak neki
Díjazta, hogy azonnal súgtak neki
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Mindehhez hozzátehetjük: ha az Orbán Viktor számára nélkülözhetetlennek tűnő kancelláriaminiszter, Lázár János „fenntartva a változtatás jogát” megsértődne, és a visszalépés mellett döntene a Rogán–Habony expanzió hatására, a kormányfő számára valószínűleg megnehezítené a polgári berendezkedést megalapozó szakmai kormányzás végigvitelét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.