galéria megtekintése

Birtokos FitnEszter

4 komment


Rab László

Amit nem adott oda az állam évtizedeken át a falunak és a befektetőknek a Csúcsos-hegy tövében, azt megkaphatta az államtitkár családja. L. Simon László felesége sikerrel árverezett december elején, s lett tulajdonosa a Nadap fölött magasodó, olajfűzzel benőtt lankának.

L. Simon László felesége, Vass Eszter  úgy jutott hozzá hektáronként 617 ezer forintos áron a földhöz, hogy a közeli Velencén 3 millió volt a meghirdetett állami föld hektáronkénti ára. Ami persze viszonylagos, mert a nadapi „dzsindzsás” területet a helybéliek szerint igen nehéz átminősíttetni, de a turisztikai hasznosítás annak, aki közel ül a tűzhöz, ettől még sikerülhet.

L. Simon – aki a helyi viszonyok ismerője szerint már évekkel ezelőtt szemet vetett a területre – nem ül mostanában rossz helyen. Nadap sokat „kapott” a miniszteriális rangú agárdi képviselő-borásztól.

A Csúcs-hegy tövében megvásárolt terület
A Csúcs-hegy tövében megvásárolt terület
Koncz György / Népszabadság

 

Térfigyelő rendszert építettek 6,7 millióért a faluban, közel hatmillió forintot költöttek a polgármesteri hivatalra, és jutott pénz (1,2 millió) a Templom-közi járdára is. Az ötszáz lelkes falu 16,7 millió forintot kapott abból a tízmilliárdból, amelyet L. Simon közreműködésével a velencei-tavi településeknek összesen juttattak 2010 óta. „Egy térség jövőjével kapcsolatos álmokból születő tervek megvalósításához nélkülözhetetlen az a fajta támogatás – olvasható L. Simon kacifántos nyelven írott, de messzemenően Európa-párti bevezetője a Fejlesztések a Velencei-tónál című kiadványban –, amit 2010 óta a kormánytól kapunk. Kezdve azzal, hogy a második  és a harmadik Orbán-kormány is mindent megtesz azért, hogy az uniós források minél nagyobb mértékben álljanak rendelkezésünkre.”

Napad, az európai falu
Napad, az európai falu
Koncz György / Népszabadság

– Hagyjuk magunkat meglepni – fogalmazott ehhez képest eléggé rejtélyesen a kutyáját sétáltató öregúr, amikor a földügyletről kérdeztük. A terület önmagában haszontalan, tette hozzá, aki teljesen tájékozatlannak vallotta magát. Így kommentálták a földvásárt mások is, miközben mindenki tudja Nadapon, Kápolnásnyéken és Gárdonyban, hogy errefelé „ki kinek a tenyeréből eszik”. A szőlőből és turisztikából élő faluban azt azért elmesélték, nem akárhol vagyunk. Az átkosban állítólag eredetileg ide tervezték a Hungaroringet, csak aztán a projektet megfúrta a Lovasberényi Vadászházban gyakran időző Czinege Lajos honvédelmi miniszter. A gyurcsányi időkben is fontos szerepet szántak a falunak, itt lettek volna a legendás sukorói beruházás rekreációs apartmanházai. Mindez azt jelzi, hogy az M7-es autópálya mellett fekvő Nadap ismeretlen ugyan a politikai térképen, de elképesztően jók a földrajzi adottságai.

Az L. Simon panzió és borház bejárata
Az L. Simon panzió és borház bejárata
Koncz György / Népszabadság

Ám ez eddig nem számított sokat, mert a „tökölődő” állam nem adta oda a falunak az érintett természetvédelmi területet, pedig meglett volna a befektető arra, mondta Wágner Péter polgármester, hogy például Magyarország-makettet építsenek a domboldalba. Később aztán letettek a terület turisztikai hasznosításáról.

Kerestük L. Simon úr feleségét. Vass Eszterhez az internet vezetett bennünket, mert a FitnEszter’M nevű vállalkozás elérhetőségét a Bikavölgyi úti Simon Borászat és Panzió címén adták meg. Ottjártunkkor éppen L. Simon Zöldike nevű borát árulták (palackonként 800 forintért), almát is lehetett venni kilónként 150 forintért. Az új nadapi földbirtokossal az Agárd külterületén lévő, mediterrán stílusú borászati panziójában végül nem sikerült összefutnunk.

Az államtitkár családi vállalkozásának panziója
Az államtitkár családi vállalkozásának panziója
Koncz György / Népszabadság

– Fél kettőkor van vége az órájának, utána szokott idejönni – mondta a panzióban egy szálkás természetű hölgy, amikor a fitnesztermet kerestük. Később anélkül adta tudtunkra, ne reménykedjünk a találkozóban, hogy pontosan tudta volna, miért vagyunk ott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.